Sobota 9.00 14.00

Poniedziałek - Piątek 8.00 - 17.00

Ponad

120

Ofert Pracy

 

DANIA Z RÓŻNYCH STRON ŚWIATA

Chateaubriand z sosem bearneńskim

Chateaubriand to potrawa, a nie nazwa wyszukanego francuskiego wina. Do pomyłki może skłaniać fakt, że wiele win francuskich w swojej nazwie ma słowo „château” (zamek, pałac). Oznacza ono w tym przypadku winnicę. Jednak nazwa potrawy: „chateaubriand”, to także nazwisko jej twórcy.

(Produkty dla 2 osób)

Składniki na sos:

2 łyżki białego wytrawnego wina

łyżka białego octu winnego

szalotka

łyżka świeżego estragonu

ziarna białego pieprzu

2 żółtka

sól

10 dag masła

1/2 ząbka czosnku

szczypta pieprzu cayenne

1/2 łyżeczki soku z cytryny

Mięso:

50 dag środkowej polędwicy wołowej

4 łyżki oliwy

spora łyżka masła

2 gałązki tymianku

4 ząbki czosnku

sól

pieprz

Sos bearneński.: Wino z octem podgrzewamy z posiekaną szalotką, estragonem i rozgniecionymi ziarnami pieprzu. Odparowujemy na małym ogniu do 2/3 objętości. Przecieramy przez sito, wlewamy do garnka ustawionego na naczyniu z wrzątkiem. Dodajemy żółtka i szczyptę soli. Ubijamy, aż sos zgęstnieje. Nie doprowadzając do wrzenia, podgrzewamy. Dodajemy zimne masło i nadal ubijamy. Przyprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem cayenne i sokiem z cytryny.

Mięso. Ustawiamy piekarnik na temp. 200°C. Polędwicę przecinamy na 2 grube befsztyki. Lekko rozgniatamy pięścią i smarujemy oliwą. Oprószamy solą i pieprzem. Wlewamy resztę oliwy na patelnię i obsmażamy po 2 min z każdej strony. Wkładamy masło, gałązki tymianku i nieobrane ząbki czosnku. Smażymy jeszcze 1/2 min. Befsztyki wraz z wytworzonym sosem wkładamy na 6 min do piekarnika. Po 2 min polewamy je sosem, przewracamy i sprawdzamy, czy mięso ma odpowiedni stopień wysmażenia. Wyjmujemy mięso z pieca i pozostawiamy na 3–4 min, aby odpoczęło (najlepiej położyć je na odwróconej łyżeczce).

Podajemy z ziemniakami i sosem bearneńskim.

Lasagne

Lasagne to nazwa makaronu, jednak na całym świecie przyjęła się także, jako nazwa potrawy wykonanej z tego makaronu. Makaron jest uprzednio gotowany lub układany na sucho (gotowy, dostępny w sprzedaży) w prostokątnym naczyniu, na przemian z warstwami farszu. Następnie potrawa jest zapiekana. Farsz stanowią najczęściej warstwy sosu pomidorowego z mięsem, beszamelu i sera, układane do wyczerpania składników, chociaż zdarzają się przepisy na wersje wegetariańskie i na słodko. Danie podawane jest na gorąco. Potrawa ta pochodzi z Włoch.

(Produkty dla 4-6 osób, czas przygotowania 40 min.)

Składniki:

makaron płatki lasagne 12-14 szt.

100 g startego sera dojrzewającego np.: Parmezan

Sos mięsno – pomidorowy:

1 łyżka oleju rzepakowego
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
600 g chudego mięsa mielonego (np. z szynki)
2 puszki krojonych pomidorów
szczypta cukru
spora szczypta suszonej bazylii, oregano i tymianku

Sos beszamelowy:

2 łyżki mąki

2 łyżki masła

2 szklanki zimnego mleka

szczypta soli

gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Sos mięsno-pomidorowy: Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy drobno posiekany, roztarty czosnek. Smażymy około minutę i dokładamy mięso mielone. Smażymy je aż się zetnie, rozbijając łopatką na małe grudki. Wlewamy pomidory z puszki, doprawiamy cukrem i ziołami i gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim. Odstawiamy na bok.

Sos beszamelowy: W rondlu topimy masło, dodajemy mąkę i cały czas mieszając robimy jasną zasmażkę. Zestawiamy zasmażkę z ognia i cały czas mieszając stopniowo dolewamy zimne mleko. Mieszamy energicznie, żeby nie powstały grudki. (Jeszcze nie zdarzyły mi się grudki, od kiedy wlewam zimne mleko; jeżeli jednak takowe powstaną sos możemy po przygotowaniu przecedzić przez sitko). Wstawiamy z powrotem na mały ogień i gotujemy ciągle mieszając około 10 minut, do uzyskania gładkiego, aksamitnego sosu. Na koniec doprawiamy solą i gałką muszkatołową.

Partiami (po maksymalnie 3 sztuki) obgotowujemy płaty lasagne – wrzucamy do osolonego wrzątku, pilnujemy, żeby się nie posklejały (tak je podrywamy łopatką) i gotujemy około 3 minuty.

Dno i boki żaroodpornego naczynia smarujemy olejem. Układamy jedną warstwę płatów makaronu. Na nim układamy połowę sosu mięsno-pomidorowego i 1/3 sosu beszamelowego. Posypujemy odrobiną sera i przykrywamy kolejną warstwą makaronu. Na nim ponownie układamy warstwę sosu pomidorowo-mięsnego, beszamelu i sera i przykrywamy ostatnią warstwą. Polewamy ją beszamelem, obficie posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180OC na około 30-40 minut (do zrumienienia ).

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie, pierogi galicyjskie – popularny w Polsce i na Ukrainie (czyli na Rusi) rodzaj pierogów, których nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia). Nie należy jej mylić, jak to często jest robione, z Rosją, gdzie ten typ pierogów nie jest zbyt dobrze znany. Ten typ pierogów jest bardzo znany na Słowacji, pod nazwą Bryndzové pirohy.

(Produkty dla 4 osób, czas przygotowania ok. 1 godz.)

Składniki:

ziemniaki 1 kg

twaróg chudy lub półtłusty 200 g

1 cebula

boczek 3-5 plastrów

mąka 1 szklanka

łyżka oliwy

sól, pieprz

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę z odrobiną wody i soli. Uformuj niezbyt twarde ciasto dodając odrobinę oliwy. Rozwałkuj do wykrawania krążków.

Ugotuj ziemniaki, ostudź, przepuść przez maszynkę lub wyciskarkę Ser wymieszaj z ziemniakami, dopraw do smaku.

Pokrojoną cebulę i boczek wysmaż na patelni, dodaj do ziemniaczanego farszu, wymieszaj.

Wykrawaj z ciasta krążki, nakładaj porcje farszu i formuj pierogi.

Gotuj w osolonej wodzie.

Pierogi ruskie podawaj polane masłem

Błyskawiczna Rekrutacja

Telefony Kontaktowe

+ 48 730 340 005

+ 48 535 340 311

+ 48 533 848 005

LETNIA PROMOCJA ! po śląsku….
Słuchejcie dziołchy, co do łopieki do Nimców jeździcie ! Amberker do wom rychtik to, czego łod innych nie dostaniecie ! Yno u nas każdo kiero do roboty wyjedzie łod 21 kwiytnia, do 31 siyrpnia na cołkie 2 miesionce dostanie łod Ambera aż 100 ojro na rynka za darmo !
Jak w robocie bydzie 3 miesionce bez przijeżdżania do dom, to i 150 ojro bydzie wasze! A jak rychtik kocho robić i cołki 4 miesionce do nos nie przijedzie, to aże 250 ojro do kapsy dostanie!
Zgłoszejcie się do nas wartko, szczyrknijcie telefonym, albo napiszcie mejlym. Yno drapko, bo roboty może braknąć do wszystkich!
Czekomy na wos do łodwołanio.
 LETNIA PROMOCJA ! tłumaczenie….
Ambercare24 gwarantuje każdej Opiekunce, która wyjedzie do pracy z naszą firmą w terminie od 21 kwietnia do 31 sierpnia 2018 roku na okres 2 miesięcy bonus w kwocie 100 euro netto. Jeżeli Opiekunka przepracuje 3 miesiące bez zjazdu otrzyma bonus w kwocie 150 euro netto. A opiekunka, która przepracuje 4 miesiące i dłużej otrzyma bonus w kwocie 250 euro netto. Promocja aktualna do odwołania.
LETNIA PROMOCJA !
↑ Zwiń↓ Rozwiń