Ponad

120

Ofert Pracy

Sobota 9.00 14.00

Poniedziałek - Piątek 8.00 - 18.00

 

JAK ROBIĆ ZAKUPY W NIEMCZECH?

Na codzienne zakupy.

Na codzienne zakupy wybieramy się do supermarketów (Supermärkte: Real, Rewe, Lidll, Netto, Aldi) i mniejszych sklepów spożywczych (kleinere Geschäfte), jak i np.: do piekarni (Bäckerei) lub sklepu mięsnego (Metzger), znajdujących się w pobliżu miejsca naszego zamieszkania.

W niemieckich sklepach znajdziemy bardzo bogaty wybór produktów spożywczych (Lebensmittel), począwszy od świeżych produktów, pochodzących od lokalnych dostawców, po atrakcyjne cenowo artykuły wyposażenia wnętrz, skończywszy na artykułach luksusowych.

Wielko-powierzchniowe galerie handlowe (Einkaufszentrum) , położone zarówno w centrach, jak i na obrzeżach miast, proponują nam duży wybór m. in. sprzętu elektronicznego (elektronische Geräte), odzieży (Kleidung) itd. ,są tam, szczególnie w przypadku tych położonych na obrzeżach miast, duże parkingi (Parkplatz) oraz dobre połączenia komunikacyjne Bus-Bahnverbindung). Zawsze w takim centrum znajduje się bardzo duży sklep z produktami ogólnospożywczymi, piekarnią i chemią gospodarczą.

W wielu supermarketach oraz mniejszych sklepach mamy do dyspozycji wózki na zakupy (Einkaufswagen), do których wrzucamy monetę 1€ (1 EUR), 0,50€ (50-Cent Münze) lub kartę Chip.

Opakowania szklane

W Niemczech bardzo często płacimy za opakowania szklane wielorazowego użytku to oznacza, że kupując artykuły w szklanych opakowaniach (np. butelkach), wliczona jest w cenę niewielka kwota (das Pfand) w wysokości 8 Cent lub 15 Cent, której zwrot otrzymujemy zwracając powyższe opakowania. W Supermarketach ustawione są automaty, do których wrzucamy opakowania szklane. Obecnie w Niemczech nie stosuje się toreb foliowych do pakowania zakupów, dostępne są wyłącznie torby bio-degradowalne wykonane z mocnego papieru lub torby z tkanin naturalnych wielokrotnego użytku. Idąc na większe zakupy warto zaopatrzyć się wcześniej w taką tkaninową torbę, a unikniemy nieprzyjemnej niespodzianki, gdy torba papierowa nie wytrzyma ciężaru.

Napoje, stoiska z napojami

Warto wspomnieć, że w Niemczech napoje (Getränke) bardzo często sprzedawane są w oddzielnych działach (może to być nawet oddzielny budynek lub piętro, w zależności od lokalizacji), a nazywają się Getränkemarkt.
W wielu przypadkach np. dowóz większej ilości skrzynek z wodą mineralną odbywa się bezpośrednio na adres Podopiecznego.

Warzywa i owoce

Świeże produkty (frische Lebensmittel), warzywa (Gemüse), owoce (Obst) możemy kupić bez problemu na rynku (Markt) od miejscowych rolników.

Jak są otwarte sklepy ?

Duże centra handlowe otwarte są z reguły od godz. 9:00 lub 10:00, do 20:00 lub 21:00 od poniedziałku do soboty.

W niedzielę centra handlowe są w całych Niemczech zamknięte!

Małe sklepy w mniejszych miejscowościach, otwarte są najczęściej od poniedziałku do piątku do godz. 18:00, a w soboty od 9:00 do 14:00.

Sklepy znajdujące się na dworcach( Bahnhof) oraz na stacjach benzynowych (Tankstelle), otwarte są 24h na dobę.


Natomiast 4-krotnie w ciągu roku
, w wielu miastach niemieckich, przy okazji niedzieli handlowej (verkaufsoffener Sonntag), czynne są centra handlowe i małe sklepy. W tym czasie handel pracuje jak w normalny dzień handlowy.

Różnego rodzaju butiki najczęściej zlokalizowane są na rynkach w dużych miastach. Można tam kupić regionalne specjały kulinarne oraz wyroby różnego rękodzieła.

Prywatne zakupy do Polski

Radzimy naszym Opiekunkom, które zamierzają zrobić zakupy do domu do Polski (najczęściej kupują: słodycze, upominki, artykuły chemiczne jak proszki, płyny do prania ), zaopatrzyć się w gotówkę. W Niemczech akceptowalne są karty płatnicze EC (EC-Karte), ale niestety czasami możemy uzyskać odmowę przeprowadzenia transakcji bezgotówkowej przy kasie, chcąc płacić polską kartą płatniczą. Takie przypadki zdarzają się dość często i lepiej być na to przygotowanym.

Rada dotyczy wyłącznie wykonywania prywatnych zakupów nie związanych z pracą Opiekunki, ponieważ na wszelkie zakupy związane z opieką, wyżywieniem podopiecznego i Opiekunki oraz utrzymaniem domu podopiecznego, Opiekunka otrzymuje pieniądze od rodziny lub bezpośrednio od osoby, którą się opiekuje.

Pieniądze na zakupy

Opiekuna otrzymuje gotówkę na zakupy lub ewentualnie otrzymuje do dyspozycji niemiecką kartę płatniczą z określonym budżetem na ten cel. Karta jest własnością podopiecznego lub jego rodziny. Pieniądze są przeznaczone na zakupy żywności, do gospodarstwa domowego Podopiecznego w czasie, gdy opiekunka sprawuje tam opiekę.

Gotówkę powinniśmy bez problemu wypłacić w bankomatach (Geldautomat), np.: Sparkasse, Deutsche Bank, Volksbank, itp… Zawsze za wypłatę zostaje nam naliczona prowizja, jeżeli posługujemy się kartą płatniczą polską.

Lista zakupów

Przed wybraniem się na zakupy, które Niemcy najczęściej planują na czwartek lub piątek, radzimy przygotować listę zakupów (Einkaufszettel/Einakaufsliste), aby o niczym nie zapomnieć. W tych dniach natkniemy się też na wiele promocji (Sonderangebot) dotyczących różnych artykułów spożywczych oraz innych produktów używanych w gospodarstwie domowym.

Poniżej przygotowaliśmy przykładową listę zakupów, która mamy nadzieję, okaże się pomocna naszym Opiekunkom i Opiekunom w trakcie zakupów.
Lista zakupów (dostępna do edycji po zapisaniu na komputerze)
Lista zakupów do druku (dostępna do druku po zapisaniu na komputerze)

PRZYDATNE SŁOWNICTWO PODCZAS ROBIENIA ZAKUPÓW.

W SKLEPIE MIĘSNYM (Metzgerei):

wieprzowina (Schweinefleisch) , wołowina (Rindfleisch) , cielęcina (Kalbfleisch), baranina (Hammel) , jagnięcina (Lamm ), drób (Geflügel)…

Mięso Wieprzowe (Schweinefleisch):

Schab (Schweinekotelett ), Karkówka (Schweinefleisch), Żeberka wieprzowe (Rippchen ), Szynka (Schinken ), Golonka (Knöchel), Mostek (Schweinefleisch Brücke ), Polędwiczki (Lendenstück ), Biodrówka (T-Bone-Schweinefleisch ), Łopatka (Schweineschulter ), Słonina (Schmalz), Boczek ( Speck ), Podgardle (Backe ).

Podroby ( Innereien ): Mózg (Gehirn ), Nerki (Nieren ), Płuca (Lunge), Ozorki (Zungen ), Żołądki (Mägen).

Mięso Wołowe (Rindfleisch):

Karkówka (Schweinefilet) doskonała na gulasz, do długiego gotowania, duszenia.
Rozbratel (Rozbratel)doskonały na pieczeń, rumsztyk, bryzol, do duszenia, powolnego gotowania, bardzo dobry na stek siekany. Antrykot (Entrecôt) doskonały na steki i na pieczeń, do smażenia, grillowania. Łopatka (Schulter ) doskonała do pieczenia, duszenia, długiego gotowania, na gulasz, pieczeń, zrazy. Mostek (Rinderbrust) doskonały do duszenia, powolnego gotowania, na gulasz, potrawy jednogarnkowe, rosół, sztukę mięsa, po zmieleniu świetny do smażenia na hamburgery. Szponder, żeberka (Lendenfilet, Rippen) doskonały do duszenia, gotowania, na wywar, rosół, zupy, gulasz, dania jednogarnkowe. Goleń (Schienbein) doskonała do powolnego gotowania, duszenia, na gulasz, świetna na rosół i sztukę mięsa. Rostbef (Roastbeef )doskonały do pieczenia w całości, smażenia, z rostbefu wycina się steki i polędwicę. Polędwica (Lendenfilet )doskonała do smażenia, pieczenia w całości, na steki, befsztyki, zrazy – generalnie na każde zastosowanie. Zrazowa górna (Topside )doskonała do duszenia i pieczenia w całości, na pieczeń, zrazy, befsztyk tatarski, rumsztyk, bryzol. Zrazowa dolna (Topside niedriger )doskonała do duszenia w całości, powolnego gotowania, na rolady, pieczeń. Skrzydło (Flügel Rindfleisch) doskonałe do pieczenia, smażenia (rumsztyk, bryzol), duszenia, na befsztyk tatarski, do szybkiego smażenia. Ligawa (Ligawa) doskonała na pieczenie (sztufada – geschmort ), do duszenia, na małe rolady, carpaccio (Carpaccio) Łata (Patch-Rindfleisch)doskonała na wywar, sztukę mięsa, po zmieleniu idealna na hamburgery. Krzyżowa (Quer Rindfleisch) .doskonała na steki, do krótkiego smażenia, pieczenia, duszenia, na rolady, fondue, bryzol, rumsztyk

Baranina (Hammel) , jagnięcina (Lamm):

Comber (Sattel Hammel), Górka ( Hügel Schafe ), Karkówka (Schweinefleisch Schafe), Udziec ( Hammelkeule), Mostek (Brücke Hammel), Goleń przednia (Front shin), Goleń tylna (Rück shin).

Drób (Geflügel):

Kurczaki (Hühner), Koguty (Hähnen), Kury (Hühner), Indyki, Indyczki (Puten), Perliczki (perliki), Gęsi (Gänse ), Kaczki (Enten ), Dzikie ptactwo (Wildvögel), Kuropatwy (Rebhühner), Cietrzewie (Nörgelei), Jarząbki (Nörgelei ), Dzikie Kaczki (Wildente ), Bażanty Fasane ), Bekasy (Schnepfe), Mięso drobiowe mielone (Geflügelfleisch gehackt),Udka (Beine), Skrzydełka (Flügel), Piersi (Brust), Filet z piersi (Brustfilets ), Gołąb (die Taube).

W WARZYWNIAKU (Lebensmittelgeschäft ):

Marchew – die Karotte/die Möhre, Ziemniak (die Kartoffel ), Ogórek (die Gurke), Pomidor (die Tomate), Papryka (die Paprikaschote), Pietruszka (die Petersilie), Kukurydza (der Mais), Kalafior (der Blumenkohl), Burak (die Rübe), Cebula (die Zwiebel), Szczypiorek (der Schnittlauch), Czosnek (der Knoblauch), Chrzan (der Meerrettich), Rzodkiewka (das Radieschen), Dynia (der Kürbis), Fasola (die Bohne), Fasola szparagowa (die Schnittbohne), Cukinia (die Zucchini), Por (der Lauch, der Porree), Rzepa (die weiße Rübe), Seler (der Sellerie), Seler naciowy (der Stangensellerie), Brukselka (der Rosenkohl), Kapusta (das Kraut/der Kohl), Kapusta pekińska (der Chinakohl), Kapusta włoska (das Welschkraut/der Wirsingkohl), Kapusta czerwona (das Rotkraut/der Rotkohl), Kapusta biała (das Weißkraut/der Weißkohl), Kapusta kiszona (das Sauerkraut), Sałata zielona (der grüne Salat), Sałata głowiasta (der Kopfsalat), Koper (der Dill), Karczoch (die Artischocke), Szparag (der Spargel), Szpinak (der Spinat), Groszek zielony (grüne Erbsen), Oliwka (die Olive), Zielona fasola w strączkach (grüne Bohnen), bób (die Saubohnen), Bakłażan (die Aubergine), Brokuły (die Brokkoli), Rzeżucha (die Kresse), Soczewica (die Linse), Truskawka (die Erdbeere), Malina (die Himbeere), Mandarynka (die Mandarine), Pomarańcza (die Orange/die Apfelsine), Grejpfrut (die Grapefruit/die Pampelmuse), Cytryna ( die Zitrone), Banan ( die Banane), Morela (die Aprikose), Brzoskwinia ( der Pfirsich), Jabłko (der Apfel), Gruszka (die Birne), Śliwka (die Pflaume), Porzeczka ( die Johannisbeere), Winogrono (die Weintraube), Wiśnia (die Sauerkirsche), Czereśnia (die Kirsche), Mirabelka (die Mirabelle), Klementynka (die Klementine), Agrest (die Stachelbeere), Jeżyna (die Brombeere), Ananas (die Ananas), Awokado (die Avocado), Bób (die Saubohnen), Borówka, Czarna jagoda (die Heidelbeere), Granat (der Granatapfel), Figa (die Feige), Orzech włoski (die Walnuss), Orzech ziemny (die Erdnuss), Orzech laskowy (die Haselnuss), Orzech kokosowy (die Kokosnuss), Orzech pistacjowy (die Pistazie), Orzech migdałowy (die Mandel), Kiwi (die Kiwi)

W SKLEPIE SPOŻYWCZYM (Lebensmittelgeschäft):

Bagietka (das Baguette), Bułka (das Brötchen, die Semmel, der Wecken, das Rundstück), Bułka mleczna (das Milchbrötchen), Bułka sezamkowa (das Sesambrötchen), Bułka ze słonecznikiem (das Sonnenblumenkernbrötchen), Bułka z makiem (das Mohnbrötchen), Bułka z pestkami z dyni (das Kürbiskernbrötchen), Chałka (jüdisches Weißbrot), Chleb (das Brot), Chleb pełnoziarnisty (das Vollkornbrot), Chleb pita (das Pitabrot), Chleb pszenny (das Weißbrot), Chleb Wiejski (das Bauernbrot), Chleb żytni (das Roggenbrot), Ciabata (Ciabatta), Rogalik ( das Hörnchen, das Croissant), Tortilla (die Tortilla), Tost (der Toast, das Toastbrot), Żytni chleb(ek) chrupki (das Roggenknäckebrot), Ziemniaki (die Kartoffeln), Ryż ( der Reis, kasza – die Grütze), Makaron (die Nudeln), Frytki (die Pommes frites), Pizza (die Pizza), Hamburger (der Hamburger), Naleśnik (die Pfannkuchen), Woda (das Wasser), Kawa (der Kaffee), Herbata (der Tee), Kakao (der Kakao), Mleko (die Milch), Sok (der Saft), Sok pomarańczowy (der Orangensaft), Jogurt (der Joghurt), Twaróg (der Quark), Masło (die Butter), Jajko, jajka ( das Ei, Eins), Żółty ser ( der Käse), Szynka (der Schinken), Kiełbasa (die Wurst), Parówka (das Würstchen), Płatki Kukurydziane (die Cornflakes), Musli (das Mūsli), Marmolada, Konfitura, Dżem (die Marmelade), Miód (der Honig), Czekolada (die Schokolade), Ciasto (der Kuchen), Keks (der Keks), Sernik (der Käsekuchen), Lody (das Eis), Przyprawy (Gewürze ), Cukier (der Zucker), Pieprz (der Pfeffer), Sól (das Salz), Keczup (der Ketchup), Musztarda (der Senf), Majonez (die Majonäse), Ocet (der Essig), Sos sojowy (die Sojasoße), Olej (das Speiseöl), Oliwa (das Olivenöl), Mięso (das Fleich), Wieprzowina (das Schweinfleich), Wołowina (das Rindfleisch), Cielęcina (das Rindfleisch), Jagnięcina (das Lammfleisch), Drób (das Geflügel), Kurczak (das Hähnchen), Indyk (die Pute), Ryby (die Fische), Pstrąg (die Forelle), Dorsz (der Dorsch), Łosoś (der Lachs), Tuńczyk ( der Thunfisch), Makrela (die Makrele), Karp (der Karpfen), Śledź ( der Hering), Sardynka (die Sardine), Kawior (der Kaviar), Owoce morza (die Meeresfrüchte), Krab (die Krabbe), Homar (der Hummer), Krewetki (die Garnelen), Małże (die Muscheln)

Błyskawiczna Rekrutacja

Telefony Kontaktowe

+ 48 730 340 005

+ 48 535 340 311

+ 48 533 848 005