Ponad

120

Ofert Pracy

Sobota 9.00 14.00

Poniedziałek - Piątek 8.00 - 18.00

 

KUCHNIA LUKSEMBURSKA

KUCHNIA LUKSEMBURSKA

Ktoś kiedyś napisał, że kuchnia luksemburska, to francuskie potrawy podawane w niemieckich porcjach. Chyba nie do końca to prawda, ale trzeba przyznać, że sami luksemburczycy mają kłopot z wymienieniem typowo luksemburskich potraw. Czasami nawet twierdzą, że niektóre produkty, uznawane za tradycyjne luksemburskie, są sztucznie promowane przez sklepy, aby sprzedawały się lepiej i były kupowane szczególnie przez obcokrajowców.

W kuchni luksemburskiej jada się duże ilości mięsa...

Mięso jada się wszędzie, ale także ryby, wśród których szczególnym powodzeniem cieszy się pstrąg. Do popularnych dań w Luksemburgu należą między innymi solona wieprzowina podawana z fasolą (judd mat gardebohn’en) oraz wędzona szynka ardeńska z marynowaną cebulą (jambon d’Ardennes).

Typową zupą kuchni luksemburskiej jest rodzaj zupy fasolowej...

Jest to zupa z fasolą gotowaną w łupince, której przepis prezentujemy na naszej stronie w zakładce ZUPY Z RÓŻNYCH STRON ŚWIATA.

Drugie dania są dosyć ciężkie...

Dania te podobne są do tych z kuchni niemieckiej, często wzbogacone dodatkami, które rozgrzewają i pobudzają apetyt. Szeroka gama przypraw charakterystycznych dla kuchni francuskiej nadaje im charakterystycznego oryginalnego smaku i aromatu. Anyż, cząber, cebula, estragon, gałka muszkatołowa czy rozmaryn to podstawa wielu dań, która podkreśla smak i nadaje wyrazisty charakter.

Wśród ciast można spotkać przede wszystkim różne odmiany tart...

Znajdą się też podobne do polskich serniki. Najbardziej zakorzeniły się w tym kraju oparte na francuskich ciastach „croissanty”, jedzone nie tylko na śniadanie.

Oznaką patriotyzmu będzie...

Do każdego posiłku, wzorem z Francji, popijanie jadła lokalnym winem z winnic nad Mozelą, którego wybór jest całkiem znaczny: Riesling, Pinot gris, Pinot Blanc, Auxerrois, Pinot nor, Gewürztraminer, Rivaner, Elbling.

Przy okazji różnych uroczystości plenerowych...

Wzorem innych krajów, przy takich okazjach, można skosztować potraw, których powodzenie sprawdziło się już w całej Europie, a mianowicie pieczonych kiełbas, frytek i gofrów. Na szczęście pojawią się też placki ziemniaczane lub pieczone kasztany, co trochę odróżnia te imprezy od tych w innych krajach.

Okazjonalne rodzaje ciast....

Z okazji uroczystości w sklepach pojawiają się okazjonalne rodzaje ciast, np.:

– na święta Bożego Narodzenia, są to rolady (Buche de Noël)

– na Tłusty Czwartek pączki i chrusty

– na Wielkanoc precle (Bretzel)

Kilka specjalności kuchni luksemburskiej:

  1. Bretzel-popularny precel dawany przez mężczyzn swym wybrankom w trzecią niedzielę Wielkiego Postu Wielkanocnego.

  2. Quetscheflued, czyli tarta śliwkowa, najczęściej spożywana we wrześniu.

  3. Verwurelt Gedanken, są to specjalne ciastka jedzone podczas karnawału.

  4. Boxemännercher- piernikowe ludziki sprzedawane podczas Karnawału.

  5. Äppelklatzen- plastry jabłek w cieście.

  6. Streisel- drożdżówki z kruszonką.

  7. Kiirmeskuch -słodkie babeczki.

Błyskawiczna Rekrutacja

Telefony Kontaktowe

+ 48 730 340 005

+ 48 535 340 311

+ 48 533 848 005