Sobota 9.00 14.00

Poniedziałek - Piątek 8.00 - 17.00

Ponad

120

Ofert Pracy

 

NIEMIECKIE DANIA GŁÓWNE

SZNYCEL HOLSZTYŃSKI

Jedna z legend głosi, że nazwę swoją zawdzięcza nie osobie (jak pisaliśmy wcześniej), lecz miejscu. Podobno pewien niecierpliwy dyplomata przebywający na północy Niemiec w księstwie Holsztyn, tak skutecznie poganiał kucharza, że ten podał mu na jednym talerzu i danie główne i przystawki. Ze względu na pośpiech sznycel nie dostał też panierki. W sumie na talerzu dyplomaty pojawiła się soczysta wołowina (u nas wieprzowina) przykryta sadzonym jajkiem i umieszczona na grzance. Do tego anchios, kapary, wędzony łosoś i buraczki, czyli wystawna wersja tego co dziś, często skromniej, serwujemy jako sznycel holsztyński.

(Produkty na 4 porcje, czas przygotowania 25 min.)

Składniki:

– 4 grube sznycle wieprzowe
– 2 łyżki oleju
– 4 jajka
– 4 filety z sardeli
– 1 łyżka masła
– 3 łyżki kaparów
– słoik (720 ml) mieszanki pikli
– sól
– pieprz
– biały chleb

Przygotowanie:

1. Mięso opłucz pod zimną wodą, osusz.

2. Na dużej patelni rozgrzej olej i na nim smaż sznycle z każdej strony 3–4 min. Wyjmij z patelni, oprósz solą i pieprzem. Umieść w piekarniku o temp. 50 st. C.

3. W tłuszczu po smażeniu mięsa stop masło. Na nim usmaż 4 jajka sadzone.

4. Na każdym sznyclu ułóż jajko. Udekoruj kaparami i anchois. Podawaj z chlebem i piklami.

Nadziewane kotlety cielęce

Pyszne kotlety z cielęciny. Łatwe w przygotowaniu, można je zrobić czekając na ugotowanie się ziemniaków. Odrobina farszu wewnątrz sprawia, że potrawa ma niepowtarzalny smak i aromat.

(Produkty na 4 porcje, czas przygotowania 25 min.)

Składniki:

kotlety cielęce z kością 4 szt

przyprawa do mięs

wątróbka cielęca 50 g

szalotka 40 g

szpinak 50 g

olej 3 łyżki

masło 40 g

oliwa ( do smaku)

czosnek – 1 ząbek

bułka

Przygotowanie:

1. Zacznij od oczyszczenia kości kotletów. Następnie w kotletach natnij kieszenie a następnie oprósz przyprawą do mięsa wewnętrzną i zewnętrzną stronę mięsa.

2. Bułkę (bez skóry) pokrój w drobną kostkę, upraż na oliwie na złoto. Szalotkę pokrój drobno i zeszklij na patelni , dodaj pokrojony na małe kawałki szpinak.

3. Wątróbkę pokrój w małą kostkę, następnie zmiksuj z masłem i dopraw do smaku. Wymieszaj uprażoną bułkę ze szpinakiem.

4. Do każdego kotleta włóż łyżkę farszu, zepnij wykałaczką i oprósz mąką. Obsmaż z obu stron na ryflowanej (grillowej) patelni.

5. Następnie ułóż na blasze i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i wypiekaj około 12-15 minut.

6. Przed podaniem wyjmij wykałaczki. Podawaj z ziołowym masłem lub oliwą, ziemniakami z masłem i koperkiem oraz koniecznie świeżą, chrupiąca sałatą. Smacznego!

Rostbef w ziołowej skórce

Aromatyczna potrawa z wołowiny, alternatywa dla smakoszy steków. Ziołowe przyprawy dodane do mięsa, pobudzają apetyt i zachęcają do zjedzenia. Pokrojone, aromatyczne kawałki mięsa wspaniale komponują się z warzywami na półmisku.

(Produkty na 4-5 porcji, czas przygotowania 50 min.)

Składniki:

1 kg rostbefu

2 łyżki oleju

75 g szalotek

1 żółtko

10 g mąki

płaska łyżeczka sproszkowanej gorczycy

50 g siekanych ziół (2 pęczki pietruszki, pęczek szczypiorku, 20 igieł rozmarynu, 4 gałązki tymianku, pęczek majeranku, trochę estragonu)

łyżka ostrej musztardy

2 łyżki tartej bułki

sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

1. Przyprawiony solą i pieprzem rostbef zrumienić ze wszystkich stron na bardzo gorącym oleju. Wstawić na 30 minut do ogrzanego uprzednio do 200—225°C piekarnika.

2. Drobno posiekane szalotki wymieszać z żółtkiem, mąką, gorczycą, zmiażdżonym czosnkiem i siekanymi ziołami. Masę doprawić solą i pieprzem, zostawić w zimnym miejscu.

3. Mięso wyjąć z pieca, sprawdzić czy jest upieczone (metalowy sztylet do szaszłyków wbity w środek mięsa powinien być gorący po wyjęciu). Jedną stronę mięsa posmarować musztardą, posypać bułką tartą i ułożyć na niej masę ziołową mocno ją przyciskając.

4. Mięso włożyć do brytfanny i umieścić pod grillem lub na najwyższej półce w piekarniku na 10 minut.

5. Po wyjęciu pokroić mięso na kawałki grubości kciuka. Podawać można z placuszkami z kartofli albo szparagami. Smacznego!!!

Schab marynowany

Soczysty schab przesiąknięty aromatyczną marynatą. Idealna potrawa obiadowa. Łatwa do podgrzania na nastepny dzień i przchowywania w lodówce.

(Produkty dla 6 osób, czas przygotowania 2 godziny-ewentualne leżakowanie w marynacie 1/2 doby)

1,5 kg schabu bez kości

3-4 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz czarny mielony do smaku

2 łyżki rozmarynu

1 łyżeczka imbiru

1 łyżeczka majeranku,

1 łyżeczka bazylii

2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

1. Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy przyprawy: rozmaryn, pieprz, sól, imbir oraz majeranek i bazylię i wszystko razem mieszamy aby powstała marynata do schabu. Należy też wcisnąć 2 ząbki czosnku.

2. Schab marynujemy w marynacie , dość mocno nacierając mięso ( schab można przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc w marynacie w lodówce).

3. Mięso włożyć w rękaw do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 1- 1,5 godziny, piec w temperaturze 180-190 stopni.

4. Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw aby schab się lekko zrumienił. Smacznego!!!

Rolada Pegnitzka

Pyszna rolada z aromatycznymi przyprawami w środku. Czasochłonna do przygotowania, ale smak, aromat i uśmiech Podopiecznego wynagrodzą trudy Opiekunce. Jest to także idealny obiad dla całej rodziny na niedzielne popołudnie.

(Produkty dla 4 -5 osób, czas przygotowania 45 min.)

Składniki:

750 g schabu bez kości

150 g szpinaku w liściach

80 g cienko pokrojonej szynki wędzonej

4 łyżki serka homogenizowanego

4 łyżeczki ostrej musztardy

pęczak pietruszki

pęczek szczypiorku

2 cebule

1/2 średniego świeżego ogórka

marchew ( 3-4 szt średniej wielkości )

2 łyżki oleju

30 g masła

1/8 l śmietanki kremówki

Przygotowanie:

1. Ukroić 4 podwójne steki, co drugi stek przecinać do końca, a poprzedzający nacinać. Steki rozłożyć, skropić wodą i rozbić na płasko.

2. Każdy kawałek mięsa posmarować musztardą i serkiem homogenizowanym.

3 . Położyć trochę szczypiorku, posiekanej natki pietruszki, liście blanszowanego szpinaku, krążki cebuli, paski obranego, wypestkowanego ogórka. Posypać 1/2 utartej marchwi. Następnie mięso zrolować, posypać pieprzem i zawinąć w plastry szynki.

4. Masło rozpuścić w gorącym oleju. Na tym tłuszczu zrumienić dobrze rolady. Dodać resztę krążków cebuli, wióry marchwi. Wstawić do ogrzanego piekarnika.

5. Dusić pod przykryciem w 225—250°C około 20 minut. Dodać śmietankę. Dusić bez przykrycia jeszcze 10-15 minut.

6. Po wyjęciu rolad sos zmiksować, jeżeli nie jest dostatecznie zawiesisty— zagotować.

5. Rolady ułożyć na półmisku, polać sosem. Podawać z puree z ziemniaków. Smacznego!

Pieczona golonka z kapustą

Tłusta i syta potrawa od lat uwielbiana prze Niemców. Nieodzowne danie na bawarskim Oktoberfest i wielu domach nawet podczas kolacji. Sam wygląd sprawia , ze chce się jeść.

(Produkty dla 2 osób, czas przygotowania 1,5 godz.-w marynacie ok. 1 dzień)

Składniki:

2 golonki (ok. 1 kg)

1 kg kapusty kiszonej

4 ząbki czosnku

1 cebula

¼ papryczki chili (można pominąć)

1 łyżka kolorowego pieprzu

1 łyżka oliwy

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka musztardy

2 liście laurowe

3 – 4 ziela angielskie

sól, pieprz ( do smaku)

Przygotowanie:

1. W moździerzu rozbij pieprz, ale nie na pył tylko na małe kawałki, można też użyć pieprzu grubo mielonego.

2. Cebulę pokrój w kostkę i wysyp na dno naczynia, w którym będą marynowane golonki.

3. Posiekaj czosnek, przełóż go do miski, dodaj pokrojoną na paseczki papryczkę chili, sól, oliwę, sos sojowy, musztardę i pieprz. Papryczkę można pominąć jeżeli ktoś woli mniej ostre.

4. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzyj golonki, włóż je do naczynia i zostaw na całą noc w lodówce.

5. Następnego dnia wyłóż golonki do garnka, zalej wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj je przez około godzinę.

6. Po tym czasie wyjmij z wywaru, natnij skórę nożem, wyłóż je na blachę do pieczenia i podlej małą ilości oleju. Wywar z gotowania golonek odcedź i odstaw do ostygnięcia.

7. Piecz golonki w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez kolejną godzinę lub nawet dłużej, w trakcie pieczenia podlewaj je wywarem z gotowania, można je też obrócić, a jeśli przypiekają się zbyt mocno to przykryć np. folią aluminiową.

8. Kiedy golonki są już miękkie to w cienkie piórka pokrój cebulę. Mięso wyjmij z piekarnika i na blasze, na której się piekło, ułóż kiszoną kapustę. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna to wcześniej wypłucz ją w wodzie. Kapustę oprósz świeżo mielonym pieprzem, posyp pokrojoną cebulą, przypraw solą i wymieszaj.

9. Następnie polej wywarem z gotowania mięso w ilości ok. 1 szklanki, jeśli wytopionego tłuszczyku z golonki nie jest zbyt dużo to można też dodać 1 – 2 łyżki masła – kapusta nie będzie wtedy „jałowa”. Golonki układaj na kapuście i piecz je jeszcze przez 40 – 50 minut. W trakcie pieczenia kapustę kilka razy mieszaj i w razie potrzeby podlewaj jeszcze wywarem z gotowania mięsa. Danie jest gotowe kiedy i mięso i kapusta są miękkie.

Pichelsteiner

Po naszemu” można powiedzieć gulasz wieprzowy z warzywami. Potrawa prosta, pożywna, uniwersalna, bo nadaje się na każdą okazję. Można nasycić nią żołądek, a poproszenie o dokładkę jest wyrazem uznaniem kunsztu gotowania dla Opiekunki.

(Produkty dla 2 osób, czas przygotowania ok. 1,5 godz.)

Składniki:

mięso wieprzowe 0,5 kg

cebula 2 szt

marchew 4 szt

seler 1 szt

kapusta 1 szt

ziemniaki 750 g

bulion 0.5 l

liść laurowy 1 szt

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Mięso umyj dokładnie i pokrój w grubą kostkę.

2. Warzywa umyj i posiekaj, również dość grubo, oprócz cebuli, którą pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć cebulę. Zeszklij, ale nie przyrumieniaj i dodaj pokrojone w kostkę mięso. Podduś przez ok. 5 minut.

3. Wrzuć resztę warzyw, podlej bulionem i przypraw. Duś na wolnym ogniu aż do miękkości ok. 70-90 minut. Dopraw do smaku.

Labskaus

Ta potrawa pochodzi z Północnych Niemiec. W wolnym tłumaczeniu znaczy ,,potrawa do delektowania się”…. i nie można jej odmówić atrakcyjności i wykwintnego smaku.

(Produkty dla 4 osób, czas przygotowania ok. 30-40 min.)

Składniki:

0,4 kg peklowanej wołowiny

0,2 kg peklowanej wieprzowiny

2 cebule

łyżka margaryny

750 g ziemniaków

ogórki marynowane

pieprz, gałka muszkatołowa

1/2 ząbka czosnku

4 jaja

4 sardynki

Przygotowanie:

1. Mięso ugotować do miękkości w wodzie. Zemleć razem z dwoma ogórkami. Odstawić.

2. Ugotowane ziemniaki wycisnąć za pomocą wyciskarki do kartofli. Wymieszać z odrobiną wywaru z mięsa na jednolitą masę.

3. Mięso wymieszać z ziemniakami, dodać drobno posiekaną i uduszoną na margarynie cebulę. Doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i zmiażdżonym czosnkiem.

4. Masę wyłożyć na półmisek, zrobić zgłębienie i włożyć do środka żółtko, udekorować ogórkami i lub pieczarkami. Można obłożyć sadzonymi jajami i sardynkami . Zamiast sardynek można użyć śledzie marynowane podane osobno. Podawać z marynowanymi ogórkami. Smacznego!!!5.

Indyk z kapustą

Ciekawe połączenie delikatnego mięsa drobiowego z wyrazistym smakiem kapusty. Delikatna woń majeranku zachęca do jedzenia. Każdy może najeść się do syta! Jednym słowem „danie solidne jak niemieckie samochody„.

(Produkty dla 2 osób, czas przygotowania ok. 1 godz., trzymanie mięsa w marynacie ok. 2 godz.)

Składniki:

70 dag kapusty kiszonej

2 średnie marchewki

1 średnia cebula

majeranek

pieprz, sól do smaku

1 średnia pierś z indyka

Przygotowanie:

1. Kapustę kroimy na drobniejsze części. Marchewkę tarkujemy na drobnych oczkach a cebulkę kroimy w talarki.

2. Wszystko podsmażamy na patelni, przyprawiamy dużą ilością majeranku i pieprzu (sól w zależności od tego jaka będzie kapusta).

3. Dusimy ok 10 minut. Mięso kroimy w dużą kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej odczekać z 2 godziny aż się zamarynuje.

4. Gotowe mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy kapustą i pieczemy 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Knedle ziołowe

Można je spożywać z różnymi sosami w zależności od potrzeby i upodobania. Dodatek ziół sprawia, że po wyjęciu z wody nad talerzem będzie się unosiła delikatna, aromatyczna zielna woń.

(Produkty dla 4 osób, czas przygotowania ok. 40 min.)

Składniki:

ziemniaki 0,5 kg

Sos pieczarkowy ze śmietanką (gotowy można kupić w markecie)

mąka ziemniaczana 50 g

żółtka 2 szt

szałwia 2 szt

majeranek 2 szt

tymianek 0.5 pęczka

natka pietruszki 0.2 pęczka

gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

1. Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach, następnie obierz i zetrzyj na tarce. Zioła posiekaj.

2. Połącz ziemniaki, zioła, mąkę ziemniaczaną i żółtka, dodaj przyprawy i zagnieć ciasto. Przykryte zostaw na 20 minut.

3. Z ciasta uformuj okrągłe kluski, jeśli ciasto bardzo się klei zanurz ręce w mące i posyp mąką stolnicę. Gotuj je 10 minut w osolonym wrzątku. Podawaj z przygotowanym sosem.

4. Przygotuj sos według wskazówek zamieszczonych na opakowaniu.

Kluski frankońskie

Ziemniaczane kluski – palce lizać, można jeść na różne sposoby jako danie główne polane przysmażoną cebulką z boczkiem, lub jako dodatek do mięs pieczonych zamiast ziemniaków. A do tego można je zamrozić i użyć jak będzie potrzeba.

(Produkty dla 4 osób, czas przygotowania 75 min)

Składniki:

1 kg ziemniaków

50 g mąki ziemniaczanej

30 g masła

3 kawałki chleba tostowego

1 łyżeczka soku z cytryny

sól, świeżo zmielony pieprz i gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

1. Około 700 g ziemniaków gotować 20 minut w osolonej wodzie. Resztę utrzeć, mieszając z sokiem z cytryny, dobrze odcisnąć (najlepiej za pomocą płótna) i włożyć do miski. Ugotowane ziemniaki natychmiast wycisnąć wyciskarką do tej samej miski. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową, zagnieść ciasto. Zostawić przykryte ścierką na 20 minut.

2. Chleb bez skórki pokroić w kostkę, zrobić na maśle grzanki. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką ziemniaczaną stolnicę, uformować wałek, podzielić go na 8 części. W każdej części zrobić wgłębienie, włożyć parę grzanek i uformować kulę.

3. Pozostałą mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1/8 litra ( pół szklanki )zimnej wody i dodać do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą (zabezpiecza to przed rozpadaniem się klusek). Ostrożnie włożyć do niego kluski i gotować przez 20 minut na średnim ogniu. Kluski wyjmować po ich wypłynięciu na wierzch łyżką cedzakową, podawać natychmiast. Smacznego!

Placki ziemniaczane z wędzonym węgorzem

Potrawa łącząca prostotę placków z wykwintnym smakiem węgorza. Ładnie udekorowana pietruszką lub listkiem bazylii na pewno przypadnie do gustu każdemu Podopiecznemu.

(Produkty dla 4 osób, czas przygotowania 20 min.)

Składniki:

0,5 kg ziemniaków

2 jaja

200 g gęstej śmietany

płaska łyżka mąki ziemniaczanej

łyżka siekanej pietruszki

70 g masła

300 g węgorza wędzonego

1/2 pęczka koperku

łyżka oliwy

4 łyżki oleju

sok z cytryny

sól, świeżo mielony pieprz i gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

1.Umyte ziemniaki ugotować w łupinach w osolonej wodzie, ostudzić, obrać z łupin, przekręcić przez drobne sitko maszynki.

2. Wymieszać z jajami, mąką ziemniaczaną, 2 łyżkami śmietany, pietruszką i 30 g masła. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

3. Węgorza sprawić, pokroić skośnie w grube plasterki, wyłożyć na blachę do pieczenia, posmarować oliwą wymieszaną z koperkiem i ogrzać w piekarniku w temperaturze ok. 100 C.

4 .Pozostałą śmietanę przyprawić solą i sokiem z cytryny, wstawić do lodówki.

5. Placki smażyć pojedynczo na maśle i oleju kolo 3 minut, odwrócić, można obciąć obcinarką do średnicy 11 cm i smażyć 2—3 minuty drugą stronę.

6. Gotowe placki kłaść na talerze, obłożyć węgorzem, ozdobić śmietaną i wiórkami świeżo utartego chrzanu. Smacznego!

Duszona fasola

Prosta, ale jakże treściwa potrawa uwielbiana na całym świecie. To taki „Fastfood„ naszych babci. Dodając różne zioła i przyprawy można zmieniać dowolnie jej smak np.: z majerankiem wersja łagodniejsza, a z chilli na ostro.

(Produkty dla 4 osób, czas przygotowania 50 min. + namaczanie fasoli ok. 2 godz.)

Składniki:

0,7 kg świeżej łuskanej fasoli ( wcześniej namoczyć w lekko osolonej wodzie ok. 2 godz. )

0,5k g małych cebulek

65 g chudego boczku

2 łyżki oleju

1 ząbek czosnku

1/4 l ( 1 szklanka ) rosołu z kostki lub własnej roboty bulionu

2 pęczki pietruszki,

1 pęczek koperku

200 g kiełbasek norymberskich do pieczenia ( lub innych )

Przygotowanie:

1. Boczek pokroić w kostkę, stopić na oleju, dodać pokrojoną drobno cebulę, posiekany czosnek i fasolę. Dusić 3 minuty stale mieszając. Dodać rosół . Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem 35-40 minut. Pod koniec duszenia dodać drobno posiekaną pietruszkę.

2. Kiełbaski usmażyć na pozostałym oleju.

3. Fasolę wyłożyć na półmisek, obłożyć z wierzchu kiełbaskami.

4. Podawać z ziemniakami z wody z koperkiem.

Kotlety z kartofli z suszonymi owocami

Rewelacyjna potrawa można powiedzieć „ziemniaki na słodko„, każdy kto raz spróbuje chciałby jeszcze…

(Produkty dla 4 osób, czas przygotowania 30 min.)

Składniki:

800 ugotowanych ziemniaków

50 g masła

1/8 l mleka

30 g mąki

2 jaja

100 g margaryny

250g suszonych owoców (śliwki bez pestek, gruszki, morele)

100 g cukru

sól, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

1. Ugotować ziemniaki. Wycisnąć je przez wyciskarkę do ziemniaków, wymieszać z masłem, mlekiem, solą i gałką muszkatołową. Dodać mąkę i jaja, zagnieść ciasto.

2. Owoce rozgotować z cukrem w małej ilości wody. Zostawić do ostygnięcia.

3. Z ciasta uformować kotlety i usmażyć je na margarynie.

4. Podawać z zimnymi owocami. Smacznego!

Błyskawiczna Rekrutacja

Telefony Kontaktowe

+ 48 730 340 005

+ 48 535 340 311

+ 48 533 848 005

LETNIA PROMOCJA ! po śląsku….
Słuchejcie dziołchy, co do łopieki do Nimców jeździcie ! Amberker do wom rychtik to, czego łod innych nie dostaniecie ! Yno u nas każdo kiero do roboty wyjedzie łod 21 kwiytnia, do 31 siyrpnia na cołkie 2 miesionce dostanie łod Ambera aż 100 ojro na rynka za darmo !
Jak w robocie bydzie 3 miesionce bez przijeżdżania do dom, to i 150 ojro bydzie wasze! A jak rychtik kocho robić i cołki 4 miesionce do nos nie przijedzie, to aże 250 ojro do kapsy dostanie!
Zgłoszejcie się do nas wartko, szczyrknijcie telefonym, albo napiszcie mejlym. Yno drapko, bo roboty może braknąć do wszystkich!
Czekomy na wos do łodwołanio.
 LETNIA PROMOCJA ! tłumaczenie….
Ambercare24 gwarantuje każdej Opiekunce, która wyjedzie do pracy z naszą firmą w terminie od 21 kwietnia do 31 sierpnia 2018 roku na okres 2 miesięcy bonus w kwocie 100 euro netto. Jeżeli Opiekunka przepracuje 3 miesiące bez zjazdu otrzyma bonus w kwocie 150 euro netto. A opiekunka, która przepracuje 4 miesiące i dłużej otrzyma bonus w kwocie 250 euro netto. Promocja aktualna do odwołania.
LETNIA PROMOCJA !
↑ Zwiń↓ Rozwiń