Ponad

120

Ofert Pracy

Sobota 9.00 14.00

Poniedziałek - Piątek 8.00 - 18.00

 

PRZEPISY KULINARNE DOBRE NA CO DZIEŃ

Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”

Jede Mahlzeit ist eine Reise in das Reich des Geschmacks …“

Człowiek nie żyje, aby jeść, ale je, aby żyć ” (Sokrates)

Der Mensch lebt nicht zu essen, aber es, um zu leben “ (Sokrates)

Bóg zesłał ludziom pożywienie, a diabeł kucharzy ” ( L. Tołstoj, J. Joyce)

Gott sandte Menschen auf Nahrung, und die Teufel kocht“ (L. Tolstoi, J. Joyce )

Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś ” (A. Brillat – Savarin)

Sag mir, was du isst, und ich sage dir, wer du bist“ (A. Brillat – Savarin)

Losy narodów zależą od sposobu ich odżywiania ” (A. Brillat – Savarin)

Das Schicksal der Nationen hängt von der Art ihrer Ernährung“ (A. Brillat – Savarin)

Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra ” ( L. L. Pauling – laureat nagrody Nobla):

Die richtige Ernährung ist Medizin von morgen“ (L. L. Pauling – Nobelpreisträger)

Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi. Niekoniecznie na Facebooku…” ( Tessy Capponi-Borawska autorka książki ” Moja kuchnia pachnąca bazylią ” )

Das Essen sollte Hunger stillen – nicht Eitelkeit, Freude geben – keine Schwierigkeiten, kulinarische Erfahrung – nicht intellektuell, und gibt Möglichkeiten, die Freude eine Mahlzeit mit Ihren Lieben zu teilen. Nicht unbedingt auf Facebook … „(Tessa Capponi Borawska-Autor des Buches“ Meine Küche riechend Basilikum „)

Kuchnia to ciężkie środowisko, kształtujące wyjątkowo silne charaktery ( Gordon Ramsay autor wielu poradników i książek kucharskich )

Die Küche ist eine schwere Umgebung, einen extrem starken Charaktere (Gordon Ramsay Autor mehrerer Handbücher und Kochbücher Bildung )

W garnku trzeba dobrze zamieszać, tak jak w życiu. ( Robert Makłowicz , dziennikarz, krytyk kulinarny, autor popularnych telewizyjnych programów o gotowaniu )

Im Topf brauchen Sie eine gute rühren, wie im Leben. (Robert Makłowicz, Journalist, Nahrungsmittelkritiker, Autor von populären TV-Programmen über das Kochen)

ŚNIADANIE PO NIEMIECKU (FRÜHSTÜCK)

Klasyczne niemieckie śniadanie składa się z różnych rodzajów chleba i bułeczek, dżemu, konfitury, do tego…


ŚNIADANIA Z RÓŻYCH STRON ŚWIATA

Śniadanie wiedeńskie (jajka po wiedeńsku) Typowe śniadanie kontynentalne znane na całym świecie. Łatwe i proste…


POPULARNE ZUPY NIEMIECKIE

Rosół z kluskami z wątroby Wspaniały rosół z kluseczkami z wątroby, kto raz spróbuje będzie…


ZUPY Z RÓŻNYCH STRON ŚWIATA.

Luksemburska zupa fasolowa Prosta , smaczna zupa dla każdego. W Luksemburgu uznawana za potrawę narodową…


NIEMIECKIE DANIA GŁÓWNE

SZNYCEL HOLSZTYŃSKI Jedna z legend głosi, że nazwę swoją zawdzięcza nie osobie (jak pisaliśmy wcześniej),…


DANIA Z RÓŻNYCH STRON ŚWIATA

Chateaubriand z sosem bearneńskim Chateaubriand to potrawa, a nie nazwa wyszukanego francuskiego wina. Do pomyłki…


POPULARNE KOLACJE NIEMIECKIE

Sałatka Niemiecka             Produkty ( dla 4 osób ), czas…


KOLACJE Z RÓŻNYCH STRON ŚWIATA

Sałatka szopska Prosta sałatka, która można wykonać w kwadrans. Można ja robić z różnych składników…


TRADYCYJNE CIASTA NIEMIECKIE

Niemieckie ciasto czekoladowe             Produkty: 2 szklanki mąki 4 jajka…


PRZEPISY NA STÓŁ WIELKANOCNY

Żurek Wielkanocny             Produkty ( dla 6-8 osób ), czas…


Błyskawiczna Rekrutacja

Telefony Kontaktowe

+ 48 730 340 005

+ 48 535 340 311

+ 48 533 848 005