Sobota 9.00 14.00

Poniedziałek - Piątek 8.00 - 18.00

Ponad

120

Ofert Pracy

 

PRZEPISY NA STÓŁ WIELKANOCNY

Żurek Wielkanocny

 

 

 

 

 

 

Produkty ( dla 6-8 osób ), czas przygotowania 1 godz.

2 litry bulionu

0,5 l zakwasu żytniego

cztery białe kiełbasy (surowe)

200 g boczku

1 duża cebula

2 łyżeczki chrzanu

1 ząbek czosnku

3 łyżki śmietany 30%

suszony, starty majeranek

sól i pieprz do smaku

do podania ugotowane na twardo jajka

Przygotowanie żurku

Zaczynamy od pogrzania bulionu.

Na patelni podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek, a kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż boczek i cebula ładnie się zrumienią.

Do gorącego bulionu dodajemy zawartość patelni, a także białą kiełbasę w całości. Gotujemy wywar na małym ogniu przez ok. 30-40 minut do czasu, aż zyska wyraźny mięsny smak i aromat.

Do tak przygotowanej bazy dodajemy zakwas (dobrze rozmieszany). Na początek jedynie połowę, żeby żurek nie wyszedł zbyt kwaśny. W razie potrzeby dolewamy zakwas do uzyskania pożądanego smaku.

Następnie do garnka dodajemy rozgnieciony lekko ząbek czosnku, dwie małe łyżeczki chrzanu i przede wszystkim majeranek. Majeranek w ilości mniej więcej jednej łyżki stołowej, w trakcie dodawania do zupy, mocno rozcieramy w dłoniach, dzięki temu uwalnia się bardzo dużo aromatów. Majeranku w żurku nigdy za dużo !

Zupę na niewielkim ogniu gotujemy w ten sposób jeszcze przez kilka a na sam koniec, już po zdjęciu garnka z ognia, dodajemy śmietanę. Pamiętaj o tym, że trzeba ją koniecznie zahartować kilkoma łyżkami gorącego żuru, a dopiero potem wlać do garnka intensywnie mieszając.

Przed podaniem kroimy kiełbasę w plasterki, a zupę doprawiam solą i pieprzem do smaku.

Biały barszcz z chrzanem

 

 

 

 

 

 

 

Produkty ( dla 8 osób ), czas przygotowania 35 min.

1 duża cebula

30 dag białej kiełbasy

10 dag wędzonego boczku

3 ząbki czosnku

2 listki laurowe

po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

sól

pieprz

2 żółtka

2–3 łyżki mąki pszennej

śmietana 18%

5–6 łyżek chrzanu ze słoika

Przygotowanie:

Pokrojoną cebulę, kiełbasę, boczek, czosnek, liście laurowe, ziele i pieprz zalać 2 l zimnej wody. Posolić, gotować na małym ogniu, aż boczek będzie miękki (kiełbasę wyjąć po 15 minutach od zagotowania).

Kiełbasę i boczek pokroić na kawałki, włożyć z powrotem do zupy.

Żółtka utrzeć z mąką i ok. 3/4 szklanki śmietany, wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Połączyć z resztą wywaru. Doprawić chrzanem oraz solą i pieprzem do smaku, już nie gotować.

Jajka faszerowane pieczarkami

 

 

 

 

 

 

 

Produkty ( dla 2-4 osób ), czas przygotowania 30 min.

6 jaj

30 dag pieczarek

1 nieduża cebula

1 pęczek zielonej pietruszki

1 łyżka masła

2 łyżki majonezu

sól i pieprz (do smaku)

1 cykoria (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cebulę drobno posiekać poddusić na maśle. Gdy się zeszkli, dodać drobno pokrojone pieczarki. Dusić, aż pieczarki zmiękną, doprawić solą.

Zmielić ten farsz przez maszynkę do mięsa lub zmiksować w blenderze. Przestudzić.

Ugotować jajka na twardo. Po ugotowaniu wstawić jajka od razu do zimnej wody; przestudzone obrać.

Przekroić jajka wzdłuż na pół, wyjąć żółtka.

Żółtka rozgnieść widelcem na gładką masę, dodając łyżkę majonezu.

Dodać żółtka z majonezem do zmielonych pieczarek, dodać posiekaną pietruszkę i dobrze wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Nakładać farsz łyżeczką na połówki jajek tak, aby lekko wystawał ponad jajka. Połówki jajek układać na liściach cykorii i dekorować majonezem.

Paszteciki w cieście francuskim

 

 

 

 

 

 

 

 

Produkty ( dla 4 osób ), czas przygotowania 35 min.

70 g chałki lub bułki

80 ml mleka

250 g mielonej łopatki wieprzowej

250 g filetu z indyka (lub łopatki jak wyżej)

1 łyżka tartego chrzanu

1 łyżka suszonego majeranku

270 g ciasta francuskiego

2 jajka

3 łyżki sezamu

Przygotowanie:

Chałkę zalać mlekiem i namoczyć przez ok. 10 minut. Włożyć ją do pojemnika malaksera i rozmiksować na papkę. Dodać mieloną łopatkę, pokrojony na kawałki filet z indyka, chrzan, majeranek i razem dokładnie poszatkować.

Dodać 1 jajko i doprawić wszystko solą oraz pieprzem. Zmiksować.

Ciasto francuskie podzielić na trzy części. Każdą część cienko rozwałkować tworząc prostokąt. Nadzienie podzielić na trzy część i z każdej uformować wałek, dopasowany długością do krótszego boku prostokąta. Każdy wałek ułożyć wzdłuż krótszego boku prostokąta z ciasta, zawinąć roladkę i przyciąć ciasto, zlepić łączenie. Znów powtórzyć z kolejną porcją nadzienia i ciasta, przyciąć. Otrzymamy 3 roladki. Można też kwadratami ciasta wykładać posmarowane olejem wgłębienia do muffinów, do środka wkładając farsz.

Piekarnik nagrzać do 210 stopni Celsjusza. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, a w muffinach również farsz. Posypać sezamem i szczyptą majeranku. Rolady pokroić na kawałki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 minut.

 

Biała kiełbasa z pieczarkami

 

 

 

 

 

 

Produkty ( dla 4 osób ), czas przygotowania 30 min.

kiełbasa biała 4 sztuki

cebula 2 sztuki

pieczarki 300 gram

masło 2 łyżki

pieprz czarny mielony 1\4 łyżeczki

sól 1\4 łyżeczki

czosnek granulowany 1\4 łyżeczki

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i podsmażanym na maśle.

Następnie dodajemy pokrojone pieczarki oraz przyprawy: sól, pieprz , czosnek granulowany.

Kiełbasę białą podgotowujemy 10 minut- następnie nacinamy.

połowę usmażonych pieczarek z cebula przekładamy na dno naczynia do zapiekania. Następnie układamy białą kiełbasę.

Kiełbasę przykrywamy pozostałymi pieczarkami z cebulką. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 20 minut.

Schab pieczony

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Produkty ( dla 6-8 osób ), czas przygotowania 1,5 godz.+ doba leżakowania schabu

1 kg schabu

1,5 łyżeczki soli

3 – 4 ząbki czosnku

2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego

1 łyżka gotowej przyprawy do mięsa lub grillowej lub skomponowanej samodzielnie mieszanki np. papryka słodka i ostra, majeranek, trochę pieprzu

oraz: rękaw do pieczenia mięsa

Przygotowanie:

Schab umyć i wysuszyć. Podziurkować końcem noża. Miejsca nacięć wypełnić zmiażdżonym czosnkiem z 1/2 łyżeczki soli.

Mięso dobrze natrzeć 1 łyżeczką soli, przyprawami oraz olejem. Zamknąć szczelnie w naczyniu i wstawić do lodówki na 1 dobę.

Mięso przełożyć do rękawa, pozostawiając dużo wolnego miejsca, zamknąć klamrami i naciąć widelcem folię, aby pozbyć się nadmiaru pary w trakcie pieczenia (niektóre rękawy do pieczenia mają specjalne pory, którymi ulatnia się para).

Piec przez 1 godzinę w 180 st. Celsjusza bez termoobiegu.

Błyskawiczna Rekrutacja

Telefony Kontaktowe

+ 48 730 340 005

+ 48 535 340 311

+ 48 533 848 005