Sobota 9.00 14.00

Poniedziałek - Piątek 8.00 - 17.00

Ponad

120

Ofert Pracy

 

PRZEPISY NA STÓŁ WIELKANOCNY

Żurek Wielkanocny

 

 

 

 

 

 

Produkty ( dla 6-8 osób ), czas przygotowania 1 godz.

2 litry bulionu

0,5 l zakwasu żytniego

cztery białe kiełbasy (surowe)

200 g boczku

1 duża cebula

2 łyżeczki chrzanu

1 ząbek czosnku

3 łyżki śmietany 30%

suszony, starty majeranek

sól i pieprz do smaku

do podania ugotowane na twardo jajka

Przygotowanie żurku

Zaczynamy od pogrzania bulionu.

Na patelni podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek, a kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż boczek i cebula ładnie się zrumienią.

Do gorącego bulionu dodajemy zawartość patelni, a także białą kiełbasę w całości. Gotujemy wywar na małym ogniu przez ok. 30-40 minut do czasu, aż zyska wyraźny mięsny smak i aromat.

Do tak przygotowanej bazy dodajemy zakwas (dobrze rozmieszany). Na początek jedynie połowę, żeby żurek nie wyszedł zbyt kwaśny. W razie potrzeby dolewamy zakwas do uzyskania pożądanego smaku.

Następnie do garnka dodajemy rozgnieciony lekko ząbek czosnku, dwie małe łyżeczki chrzanu i przede wszystkim majeranek. Majeranek w ilości mniej więcej jednej łyżki stołowej, w trakcie dodawania do zupy, mocno rozcieramy w dłoniach, dzięki temu uwalnia się bardzo dużo aromatów. Majeranku w żurku nigdy za dużo !

Zupę na niewielkim ogniu gotujemy w ten sposób jeszcze przez kilka a na sam koniec, już po zdjęciu garnka z ognia, dodajemy śmietanę. Pamiętaj o tym, że trzeba ją koniecznie zahartować kilkoma łyżkami gorącego żuru, a dopiero potem wlać do garnka intensywnie mieszając.

Przed podaniem kroimy kiełbasę w plasterki, a zupę doprawiam solą i pieprzem do smaku.

Biały barszcz z chrzanem

 

 

 

 

 

 

 

Produkty ( dla 8 osób ), czas przygotowania 35 min.

1 duża cebula

30 dag białej kiełbasy

10 dag wędzonego boczku

3 ząbki czosnku

2 listki laurowe

po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

sól

pieprz

2 żółtka

2–3 łyżki mąki pszennej

śmietana 18%

5–6 łyżek chrzanu ze słoika

Przygotowanie:

Pokrojoną cebulę, kiełbasę, boczek, czosnek, liście laurowe, ziele i pieprz zalać 2 l zimnej wody. Posolić, gotować na małym ogniu, aż boczek będzie miękki (kiełbasę wyjąć po 15 minutach od zagotowania).

Kiełbasę i boczek pokroić na kawałki, włożyć z powrotem do zupy.

Żółtka utrzeć z mąką i ok. 3/4 szklanki śmietany, wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Połączyć z resztą wywaru. Doprawić chrzanem oraz solą i pieprzem do smaku, już nie gotować.

Jajka faszerowane pieczarkami

 

 

 

 

 

 

 

Produkty ( dla 2-4 osób ), czas przygotowania 30 min.

6 jaj

30 dag pieczarek

1 nieduża cebula

1 pęczek zielonej pietruszki

1 łyżka masła

2 łyżki majonezu

sól i pieprz (do smaku)

1 cykoria (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cebulę drobno posiekać poddusić na maśle. Gdy się zeszkli, dodać drobno pokrojone pieczarki. Dusić, aż pieczarki zmiękną, doprawić solą.

Zmielić ten farsz przez maszynkę do mięsa lub zmiksować w blenderze. Przestudzić.

Ugotować jajka na twardo. Po ugotowaniu wstawić jajka od razu do zimnej wody; przestudzone obrać.

Przekroić jajka wzdłuż na pół, wyjąć żółtka.

Żółtka rozgnieść widelcem na gładką masę, dodając łyżkę majonezu.

Dodać żółtka z majonezem do zmielonych pieczarek, dodać posiekaną pietruszkę i dobrze wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Nakładać farsz łyżeczką na połówki jajek tak, aby lekko wystawał ponad jajka. Połówki jajek układać na liściach cykorii i dekorować majonezem.

Paszteciki w cieście francuskim

 

 

 

 

 

 

 

 

Produkty ( dla 4 osób ), czas przygotowania 35 min.

70 g chałki lub bułki

80 ml mleka

250 g mielonej łopatki wieprzowej

250 g filetu z indyka (lub łopatki jak wyżej)

1 łyżka tartego chrzanu

1 łyżka suszonego majeranku

270 g ciasta francuskiego

2 jajka

3 łyżki sezamu

Przygotowanie:

Chałkę zalać mlekiem i namoczyć przez ok. 10 minut. Włożyć ją do pojemnika malaksera i rozmiksować na papkę. Dodać mieloną łopatkę, pokrojony na kawałki filet z indyka, chrzan, majeranek i razem dokładnie poszatkować.

Dodać 1 jajko i doprawić wszystko solą oraz pieprzem. Zmiksować.

Ciasto francuskie podzielić na trzy części. Każdą część cienko rozwałkować tworząc prostokąt. Nadzienie podzielić na trzy część i z każdej uformować wałek, dopasowany długością do krótszego boku prostokąta. Każdy wałek ułożyć wzdłuż krótszego boku prostokąta z ciasta, zawinąć roladkę i przyciąć ciasto, zlepić łączenie. Znów powtórzyć z kolejną porcją nadzienia i ciasta, przyciąć. Otrzymamy 3 roladki. Można też kwadratami ciasta wykładać posmarowane olejem wgłębienia do muffinów, do środka wkładając farsz.

Piekarnik nagrzać do 210 stopni Celsjusza. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, a w muffinach również farsz. Posypać sezamem i szczyptą majeranku. Rolady pokroić na kawałki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 minut.

 

Biała kiełbasa z pieczarkami

 

 

 

 

 

 

Produkty ( dla 4 osób ), czas przygotowania 30 min.

kiełbasa biała 4 sztuki

cebula 2 sztuki

pieczarki 300 gram

masło 2 łyżki

pieprz czarny mielony 1\4 łyżeczki

sól 1\4 łyżeczki

czosnek granulowany 1\4 łyżeczki

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i podsmażanym na maśle.

Następnie dodajemy pokrojone pieczarki oraz przyprawy: sól, pieprz , czosnek granulowany.

Kiełbasę białą podgotowujemy 10 minut- następnie nacinamy.

połowę usmażonych pieczarek z cebula przekładamy na dno naczynia do zapiekania. Następnie układamy białą kiełbasę.

Kiełbasę przykrywamy pozostałymi pieczarkami z cebulką. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 20 minut.

Schab pieczony

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Produkty ( dla 6-8 osób ), czas przygotowania 1,5 godz.+ doba leżakowania schabu

1 kg schabu

1,5 łyżeczki soli

3 – 4 ząbki czosnku

2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego

1 łyżka gotowej przyprawy do mięsa lub grillowej lub skomponowanej samodzielnie mieszanki np. papryka słodka i ostra, majeranek, trochę pieprzu

oraz: rękaw do pieczenia mięsa

Przygotowanie:

Schab umyć i wysuszyć. Podziurkować końcem noża. Miejsca nacięć wypełnić zmiażdżonym czosnkiem z 1/2 łyżeczki soli.

Mięso dobrze natrzeć 1 łyżeczką soli, przyprawami oraz olejem. Zamknąć szczelnie w naczyniu i wstawić do lodówki na 1 dobę.

Mięso przełożyć do rękawa, pozostawiając dużo wolnego miejsca, zamknąć klamrami i naciąć widelcem folię, aby pozbyć się nadmiaru pary w trakcie pieczenia (niektóre rękawy do pieczenia mają specjalne pory, którymi ulatnia się para).

Piec przez 1 godzinę w 180 st. Celsjusza bez termoobiegu.

Błyskawiczna Rekrutacja

Telefony Kontaktowe

+ 48 730 340 005

+ 48 535 340 311

+ 48 533 848 005

LETNIA PROMOCJA ! po śląsku….
Słuchejcie dziołchy, co do łopieki do Nimców jeździcie ! Amberker do wom rychtik to, czego łod innych nie dostaniecie ! Yno u nas każdo kiero do roboty wyjedzie łod 21 kwiytnia, do 31 siyrpnia na cołkie 2 miesionce dostanie łod Ambera aż 100 ojro na rynka za darmo !
Jak w robocie bydzie 3 miesionce bez przijeżdżania do dom, to i 150 ojro bydzie wasze! A jak rychtik kocho robić i cołki 4 miesionce do nos nie przijedzie, to aże 250 ojro do kapsy dostanie!
Zgłoszejcie się do nas wartko, szczyrknijcie telefonym, albo napiszcie mejlym. Yno drapko, bo roboty może braknąć do wszystkich!
Czekomy na wos do łodwołanio.
 LETNIA PROMOCJA ! tłumaczenie….
Ambercare24 gwarantuje każdej Opiekunce, która wyjedzie do pracy z naszą firmą w terminie od 21 kwietnia do 31 sierpnia 2018 roku na okres 2 miesięcy bonus w kwocie 100 euro netto. Jeżeli Opiekunka przepracuje 3 miesiące bez zjazdu otrzyma bonus w kwocie 150 euro netto. A opiekunka, która przepracuje 4 miesiące i dłużej otrzyma bonus w kwocie 250 euro netto. Promocja aktualna do odwołania.
LETNIA PROMOCJA !
↑ Zwiń↓ Rozwiń