Sobota 9.00 14.00

Poniedziałek - Piątek 8.00 - 18.00

Ponad

120

Ofert Pracy

 

ZUPY Z RÓŻNYCH STRON ŚWIATA.

Luksemburska zupa fasolowa

Prosta , smaczna zupa dla każdego. W Luksemburgu uznawana za potrawę narodową . Dzięki niej każdy może poczuć się jak prawdziwy Luksemburski Bankier o najwyższym PKB w Europie i na chyba świecie z grubo ponad 100 tys. dolarów rocznie….pomarzyć czasami warto.

 

 

 

 

 

 

 

 

Produkty ( dla 4 osób ), czas przygotowania 20 min.

350 g fasolki

1 marchewka

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 ziemniaki

100 g boczku

700 ml bulionu wołowego

szczypiorek

majeranek

estragon

sól i pieprz ( do smaku)

Przygotowanie:

Pokrój boczek, ziemniaki i cebulę w kostkę, marchewkę w talarki, czosnek w płatki. W garnku podsmaż boczek, dodaj cebulę i marchewkę. Smaż przez kilka minut. Na koniec dodaj czosnek i smaż jeszcze 2-3 minuty. Dorzuć fasolkę, pomieszaj i zalej warzywa bulionem. Gdy zupa się zagotuje dodaj ziemniaki, majeranek, estragon, sól i pieprz. Gotuj około 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec posyp szczypiorkiem. Smacznego!!!

Rosół peruwiański czyli aquadito de pollo

 

 

 

 

 

 

 

 

Zupa egzotyczna ale wyjątkowo aromatyczna i pyszna. Nagromadzenie dużej ilości różnorodnych smakowo składników, daje zaskakująco smaczny efekt. Warto spróbować w wersji na ostro ( z papryczkami i tabasco ).

Produkty ( dla 8 osób ), czas przygotowania ok. 40 min.

Wywar:

1 kurczak (ok. 1,4 kg)

2 pory

2 łodygi selera naciowego

główka czosnku

kawałek imbiru ( ok 4 cm )

2 marchewki

pietruszka

sól

pieprz świeżo mielony

Dodatki:

6 jajek

8 ziemniaków średniej wielkości

1-2 avocado

pęczek dymki

kolendra, natka świeża

2 papryczki chili ( bardzo ostre, można pominąć ! )

sok wyciśnięty z 2 limonek ( może być sok z cytryny)

tabasco do smaku (bardzo ostra przyprawa, można pominąć ! )

Przygotowanie:

Pory, selera, marchewkę, pietruszkę obrać, umyć, pokroić. Główkę czosnku przekroić na pół. Imbir obrać, pokroić w plasterki. Wszystkie wyżej wymienione składniki włożyć do dużego garnka razem z kurczakiem. Zalać wodą. Posolić. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 3 godziny. Co jakiś czas zdejmować pojawiające się szumowiny. Po trzech godzinach wyłączyć. Kurczaka wyjąć. Rosół przecedzić. Można odstawić do ostygnięcia i wtedy zdjąć nadmiar tłuszczu a można wrzucić do rosołu kilka kostek lodu, co sprawi, że tłuszcz wypłynie szybciej na powierzchnię. Można też odstawić zupę na noc do lodówki i przed podgrzaniem zdjąć z niej tłuszcz.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do rosołu i gotować 15-20 minut. W międzyczasie obrać mięso z kurczaka, pokroić ( można też ten etap pominąć i włożyć do gara całego ptaka).

Jajka włożyć do wrzącej wody i gotować 7 minut. Zalać zimną wodą. Obrać delikatnie, żółtko będzie dość miękkie. Jeśli ktoś nie lubi półpłynnego ugotować dłużej na twardo.

Zupę doprawić sokiem z limonki, posiekanym chili, tabasco, pieprzem i solą. Włożyć mięso do zupy. Podgrzać. Wyłączyć. Zupę podać z jajkami, pokrojonym w kostkę avocado, kolendrą natką i posiekaną dymką. Można też pokroić jedną z ugotowanych marchewek i dodać do zupy na talerzu.

Minestrone

Bardzo popularna zupa, posiada wyrazisty smak i lekko korzenny aromat. Jest tak powszechna jak lubiana w całej Europie, czyli bardzo.

 

 

 

 

 

 

 

Produkty ( dla 4 osób ), czas przygotowania 1 godz. + namaczanie fasoli ok 1 dzień

2 szklanki białej suchej fasoli

1 mały por

gałązka selera naciowego (ewentualnie ćwierć korzenia selera)

1 duża cebula

1 duża marchewka

1/4 główki włoskiej kapusty

2 duże pomidory

2 średnie ziemniaki

plaster dyni (niekoniecznie)

kilka gałązek natki pietruszki

1 liść laurowy

kilkanaście listków bazylii

4 łyżki oliwy

2 garście makaronu (krótkie rurki lub kolanka)

Przygotowanie:

Umytą fasolę zalać na noc 2 litrami przegotowanej zimnej wody. Marchew, ziemniaki, dynię i seler pokroić w kostkę, por, kapustę i cebulę grubo poszatkować.
Fasolę gotować w wodzie, w której się moczyła, po 30 min dodać warzywa. Gotować razem 10 min. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić, natkę i bazylię posiekać i wszystko to dorzucić do garnka z fasolą. Gotować jeszcze 10 min. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (tak, żeby pozostał jędrny). Odcedzić, dodać do zupy. Na talerzach zupę posypać świeżo startym parmezanem.
Minestrone można również przyrządzić z fasoli świeżej. Wówczas wystarczy kilka godzin moczenia, a jarzyny dodajemy do gotowanej fasoli po 15 min. Jeśli użyjemy fasoli z puszki, najpierw gotujemy jarzyny, fasolę dorzucamy do zupy na samym końcu.

Zupa Tom Yang Gung

Bardzo wyrazista zupa rodem z Dalekiego Wschodu. Rybny charakter jest nieco przytłumiony ostrą papryczką chilli i grzybami,. Połączenie to daje oryginalny orientalny smak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki: ( czas przygotowania 30 min, porcja dla 4 osób)

1,5 l rosołu drobiowego lub wrzątek

3 kostki rosołowe (można użyć mniej )

1 czubata łyżka pasty rybnej, najlepiej pasty krewetkowej )

mały kawałek startego imbiru

1 odrobina starej skórki z cytryny

3 małe drobno posiekane papryczki chilli ( b. ostre można pominąć )

1 łyżeczka cukru

150 g pokrojonych w paski boczniaków lub drobnych pieczarek

0,5 kg krewetek (mogą być mrożone, jednak należy je wówczas rozmrozić )

5 pociętych dymek

kolendra do podania (do ozdoby)

Przygotowanie:

W garnku zagotować bulion z pastą rybną ( lub pastą z krewetek) oraz startym imbirem, skórką cytryny, posiekanymi drobno papryczkami. Dodać cukier i rozdrobnione boczniaki ( lub pieczarki ) i gotować jeszcze kilka minut na wolnym ogniu. Następnie dodać dymki i krewetki po czym gotować kilka minut, aż będą ugotowane lecz wciąż jędrne. Zupę podawać udekorowaną liśćmi kolendry.

Zupa Ziemniaczana

Prosta w przygotowaniu zupa ekspresowa a przy tym smaczna i pożywna, można do niej dodać praktycznie wszystko..

 

 

 

 

 

 

 

 

Produkty ( dla 4 osób ), czas przygotowania 0,5 godz.

5-6 ziemniaków

1 marchewka

ok. 1 litr wywaru z wędzonki (może być z boczku lub kiełbasy )

kawałeczek boczku

1 mała laska kiełbasy

1 duża cebula

1 liść laurowy

2-3 ziela angielskie

1 przeciśnięty ząbek czosnku

majeranek

sól, pieprz

papryka słodka w proszku

200 ml śmietany

Przygotowanie:


Ziemniaki pokroić w 2 cm kostkę, marchewkę w plastry i wrzucić do wędzonki (może być też bulion). Dodać przeciśnięty czosnek, liść laurowy i ziela angielskie i gotować do miękkości. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na odrobinie oliwy. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i również podsmażyć. Dodać do ugotowanych ziemniaków razem z cebulką. Chwilkę pogotować, doprawić, dodać majeranek. Zaprawić śmietaną.

Zupa Szczawiowa

Najlepiej smakuje przygotowana ze świeżego, własnoręcznie zerwanego szczawiu. Świetna w roli pierwszego dania, gdyż wyostrza apetyt. Doskonała z dodatkiem ugotowanego jaja. Po prostu pyszna polska zupa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Produkty ( dla 4 osób ), czas przygotowania ok. 1 godz.

szczaw ( świeży lub ze słoika)

kura rosołowa

włoszczyzna

śmietana kremówka

jaja ugotowane na twardo

sól

świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Ugotuj bulion wykorzystując kurę i włoszczyznę. Dodaj połowę pokrojonych w kostkę ziemniaków. Kiedy zmiękną, dodaj szczaw świeży i po paru minutach gotowania zmiksuj. Dodaj resztę ziemniaków. Gotuj kilka minut i dodaj śmietankę. Przypraw pieprzem. Podawaj z jajem.

Błyskawiczna Rekrutacja

Telefony Kontaktowe

+ 48 730 340 005

+ 48 535 340 311

+ 48 533 848 005