Sobota 9.00 14.00

Poniedziałek - Piątek 8.00 - 17.00

Ponad

120

Ofert Pracy

 

ZUPY Z RÓŻNYCH STRON ŚWIATA.

Luksemburska zupa fasolowa

Prosta , smaczna zupa dla każdego. W Luksemburgu uznawana za potrawę narodową . Dzięki niej każdy może poczuć się jak prawdziwy Luksemburski Bankier o najwyższym PKB w Europie i na chyba świecie z grubo ponad 100 tys. dolarów rocznie….pomarzyć czasami warto.

 

 

 

 

 

 

 

 

Produkty ( dla 4 osób ), czas przygotowania 20 min.

350 g fasolki

1 marchewka

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 ziemniaki

100 g boczku

700 ml bulionu wołowego

szczypiorek

majeranek

estragon

sól i pieprz ( do smaku)

Przygotowanie:

Pokrój boczek, ziemniaki i cebulę w kostkę, marchewkę w talarki, czosnek w płatki. W garnku podsmaż boczek, dodaj cebulę i marchewkę. Smaż przez kilka minut. Na koniec dodaj czosnek i smaż jeszcze 2-3 minuty. Dorzuć fasolkę, pomieszaj i zalej warzywa bulionem. Gdy zupa się zagotuje dodaj ziemniaki, majeranek, estragon, sól i pieprz. Gotuj około 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec posyp szczypiorkiem. Smacznego!!!

Rosół peruwiański czyli aquadito de pollo

 

 

 

 

 

 

 

 

Zupa egzotyczna ale wyjątkowo aromatyczna i pyszna. Nagromadzenie dużej ilości różnorodnych smakowo składników, daje zaskakująco smaczny efekt. Warto spróbować w wersji na ostro ( z papryczkami i tabasco ).

Produkty ( dla 8 osób ), czas przygotowania ok. 40 min.

Wywar:

1 kurczak (ok. 1,4 kg)

2 pory

2 łodygi selera naciowego

główka czosnku

kawałek imbiru ( ok 4 cm )

2 marchewki

pietruszka

sól

pieprz świeżo mielony

Dodatki:

6 jajek

8 ziemniaków średniej wielkości

1-2 avocado

pęczek dymki

kolendra, natka świeża

2 papryczki chili ( bardzo ostre, można pominąć ! )

sok wyciśnięty z 2 limonek ( może być sok z cytryny)

tabasco do smaku (bardzo ostra przyprawa, można pominąć ! )

Przygotowanie:

Pory, selera, marchewkę, pietruszkę obrać, umyć, pokroić. Główkę czosnku przekroić na pół. Imbir obrać, pokroić w plasterki. Wszystkie wyżej wymienione składniki włożyć do dużego garnka razem z kurczakiem. Zalać wodą. Posolić. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 3 godziny. Co jakiś czas zdejmować pojawiające się szumowiny. Po trzech godzinach wyłączyć. Kurczaka wyjąć. Rosół przecedzić. Można odstawić do ostygnięcia i wtedy zdjąć nadmiar tłuszczu a można wrzucić do rosołu kilka kostek lodu, co sprawi, że tłuszcz wypłynie szybciej na powierzchnię. Można też odstawić zupę na noc do lodówki i przed podgrzaniem zdjąć z niej tłuszcz.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do rosołu i gotować 15-20 minut. W międzyczasie obrać mięso z kurczaka, pokroić ( można też ten etap pominąć i włożyć do gara całego ptaka).

Jajka włożyć do wrzącej wody i gotować 7 minut. Zalać zimną wodą. Obrać delikatnie, żółtko będzie dość miękkie. Jeśli ktoś nie lubi półpłynnego ugotować dłużej na twardo.

Zupę doprawić sokiem z limonki, posiekanym chili, tabasco, pieprzem i solą. Włożyć mięso do zupy. Podgrzać. Wyłączyć. Zupę podać z jajkami, pokrojonym w kostkę avocado, kolendrą natką i posiekaną dymką. Można też pokroić jedną z ugotowanych marchewek i dodać do zupy na talerzu.

Minestrone

Bardzo popularna zupa, posiada wyrazisty smak i lekko korzenny aromat. Jest tak powszechna jak lubiana w całej Europie, czyli bardzo.

 

 

 

 

 

 

 

Produkty ( dla 4 osób ), czas przygotowania 1 godz. + namaczanie fasoli ok 1 dzień

2 szklanki białej suchej fasoli

1 mały por

gałązka selera naciowego (ewentualnie ćwierć korzenia selera)

1 duża cebula

1 duża marchewka

1/4 główki włoskiej kapusty

2 duże pomidory

2 średnie ziemniaki

plaster dyni (niekoniecznie)

kilka gałązek natki pietruszki

1 liść laurowy

kilkanaście listków bazylii

4 łyżki oliwy

2 garście makaronu (krótkie rurki lub kolanka)

Przygotowanie:

Umytą fasolę zalać na noc 2 litrami przegotowanej zimnej wody. Marchew, ziemniaki, dynię i seler pokroić w kostkę, por, kapustę i cebulę grubo poszatkować.
Fasolę gotować w wodzie, w której się moczyła, po 30 min dodać warzywa. Gotować razem 10 min. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić, natkę i bazylię posiekać i wszystko to dorzucić do garnka z fasolą. Gotować jeszcze 10 min. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (tak, żeby pozostał jędrny). Odcedzić, dodać do zupy. Na talerzach zupę posypać świeżo startym parmezanem.
Minestrone można również przyrządzić z fasoli świeżej. Wówczas wystarczy kilka godzin moczenia, a jarzyny dodajemy do gotowanej fasoli po 15 min. Jeśli użyjemy fasoli z puszki, najpierw gotujemy jarzyny, fasolę dorzucamy do zupy na samym końcu.

Zupa Tom Yang Gung

Bardzo wyrazista zupa rodem z Dalekiego Wschodu. Rybny charakter jest nieco przytłumiony ostrą papryczką chilli i grzybami,. Połączenie to daje oryginalny orientalny smak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki: ( czas przygotowania 30 min, porcja dla 4 osób)

1,5 l rosołu drobiowego lub wrzątek

3 kostki rosołowe (można użyć mniej )

1 czubata łyżka pasty rybnej, najlepiej pasty krewetkowej )

mały kawałek startego imbiru

1 odrobina starej skórki z cytryny

3 małe drobno posiekane papryczki chilli ( b. ostre można pominąć )

1 łyżeczka cukru

150 g pokrojonych w paski boczniaków lub drobnych pieczarek

0,5 kg krewetek (mogą być mrożone, jednak należy je wówczas rozmrozić )

5 pociętych dymek

kolendra do podania (do ozdoby)

Przygotowanie:

W garnku zagotować bulion z pastą rybną ( lub pastą z krewetek) oraz startym imbirem, skórką cytryny, posiekanymi drobno papryczkami. Dodać cukier i rozdrobnione boczniaki ( lub pieczarki ) i gotować jeszcze kilka minut na wolnym ogniu. Następnie dodać dymki i krewetki po czym gotować kilka minut, aż będą ugotowane lecz wciąż jędrne. Zupę podawać udekorowaną liśćmi kolendry.

Zupa Ziemniaczana

Prosta w przygotowaniu zupa ekspresowa a przy tym smaczna i pożywna, można do niej dodać praktycznie wszystko..

 

 

 

 

 

 

 

 

Produkty ( dla 4 osób ), czas przygotowania 0,5 godz.

5-6 ziemniaków

1 marchewka

ok. 1 litr wywaru z wędzonki (może być z boczku lub kiełbasy )

kawałeczek boczku

1 mała laska kiełbasy

1 duża cebula

1 liść laurowy

2-3 ziela angielskie

1 przeciśnięty ząbek czosnku

majeranek

sól, pieprz

papryka słodka w proszku

200 ml śmietany

Przygotowanie:


Ziemniaki pokroić w 2 cm kostkę, marchewkę w plastry i wrzucić do wędzonki (może być też bulion). Dodać przeciśnięty czosnek, liść laurowy i ziela angielskie i gotować do miękkości. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na odrobinie oliwy. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i również podsmażyć. Dodać do ugotowanych ziemniaków razem z cebulką. Chwilkę pogotować, doprawić, dodać majeranek. Zaprawić śmietaną.

Zupa Szczawiowa

Najlepiej smakuje przygotowana ze świeżego, własnoręcznie zerwanego szczawiu. Świetna w roli pierwszego dania, gdyż wyostrza apetyt. Doskonała z dodatkiem ugotowanego jaja. Po prostu pyszna polska zupa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Produkty ( dla 4 osób ), czas przygotowania ok. 1 godz.

szczaw ( świeży lub ze słoika)

kura rosołowa

włoszczyzna

śmietana kremówka

jaja ugotowane na twardo

sól

świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Ugotuj bulion wykorzystując kurę i włoszczyznę. Dodaj połowę pokrojonych w kostkę ziemniaków. Kiedy zmiękną, dodaj szczaw świeży i po paru minutach gotowania zmiksuj. Dodaj resztę ziemniaków. Gotuj kilka minut i dodaj śmietankę. Przypraw pieprzem. Podawaj z jajem.

Błyskawiczna Rekrutacja

Telefony Kontaktowe

+ 48 730 340 005

+ 48 535 340 311

+ 48 533 848 005

LETNIA PROMOCJA ! po śląsku….
Słuchejcie dziołchy, co do łopieki do Nimców jeździcie ! Amberker do wom rychtik to, czego łod innych nie dostaniecie ! Yno u nas każdo kiero do roboty wyjedzie łod 21 kwiytnia, do 31 siyrpnia na cołkie 2 miesionce dostanie łod Ambera aż 100 ojro na rynka za darmo !
Jak w robocie bydzie 3 miesionce bez przijeżdżania do dom, to i 150 ojro bydzie wasze! A jak rychtik kocho robić i cołki 4 miesionce do nos nie przijedzie, to aże 250 ojro do kapsy dostanie!
Zgłoszejcie się do nas wartko, szczyrknijcie telefonym, albo napiszcie mejlym. Yno drapko, bo roboty może braknąć do wszystkich!
Czekomy na wos do łodwołanio.
 LETNIA PROMOCJA ! tłumaczenie….
Ambercare24 gwarantuje każdej Opiekunce, która wyjedzie do pracy z naszą firmą w terminie od 21 kwietnia do 31 sierpnia 2018 roku na okres 2 miesięcy bonus w kwocie 100 euro netto. Jeżeli Opiekunka przepracuje 3 miesiące bez zjazdu otrzyma bonus w kwocie 150 euro netto. A opiekunka, która przepracuje 4 miesiące i dłużej otrzyma bonus w kwocie 250 euro netto. Promocja aktualna do odwołania.
LETNIA PROMOCJA !
↑ Zwiń↓ Rozwiń