Ponad

120

Ofert Pracy

Sobota 9.00 14.00

Poniedziałek - Piątek 8.00 - 18.00

 

DIETA CHORYCH NA DEMENCJĘ I CHOROBĘ ALZHEIMERA

Metabolizm osób chorych.

Choroba Alzheimera jest schorzeniem przewlekłym, które sprawia, że z czasem chory staje się całkowicie zależny od swojego Opiekuna. Bardzo ważną sprawą w opiece jest właściwa dieta i sposób podawania posiłków.

Odpowiednia, dobrze zbilansowana dieta ogranicza ryzyko rozwoju choroby. Szczególnie zaleca się diety bogate w witaminy z grupy B – niedobór witaminy B9 (kwas foliowy) nawet trzykrotnie zwiększa ryzyko rozwoju demencji! Pozytywny wpływ na ograniczenie ryzyka choroby mają również witamina B12 oraz przeciwutleniacze, witaminy z grupy E i witamina C.

Dlaczego? Osoba cierpiąca na tę chorobę z reguły ma trudności z gryzieniem i połykaniem, przez co jedzenie traktuje, jak przykry obowiązek. Co więcej, chorzy bardzo często zapominają o spożywaniu posiłków lub przeciwnie – nieregularnie jedzą w nadmiarze. To wszystko może doprowadzić do utraty masy ciała, a tym samym do osłabienia organizmu, co skutkuje nawet zagrażającym życiu niedożywieniem. Dlatego bardzo ważne jest, aby w przyjmowanych posiłkach znajdowały się wszystkie podstawowe składniki odżywcze.

Główne zalecenia diety.

Po pierwsze: staraj się podawać podopiecznemu potrawy 5 razy dziennie w małych objętościach oraz min. 1,5 litra płynów dziennie (np. woda niegazowana, zielone i ziołowe herbaty, soki).

Po drugie: będąc opiekunem pomyśl o zmianie konsystencji tradycyjnych posiłków na bardziej płynną lub papkowatą, np. do mięs dodawaj sosy, które ułatwią połykanie.

Po trzecie: jeżeli i to nie daje oczekiwanych rezultatów, warto do diety włączyć specjalistyczne preparaty odżywcze w płynie (np. tzw. Nutridrinki), które wspomagają organizm w trakcie choroby. Zawierają one dużą dawkę kalorii oraz wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach: białko, tłuszcze, węglowodany, komplet witamin i minerałów. Zaletą może być też dołączona do każdej buteleczki słomka, która umożliwia bezpieczne spożywanie produktu, nawet w pozycji leżącej. – Niektóre z tych preparatów mogą w razie konieczności zastępować wszystkie posiłki w ciągu dnia. Dzięki temu Opiekun nie musi się martwić, czy podopieczny zjadł wystarczającą dzienną ilość pokarmu i przyjął potrzebne składniki odżywce. Preparaty te dostępne są w każdej aptece. Stosowanie ich przez min. 14 dni pomaga odpowiednio odżywić organizm i odzyskać siły w chorobie.

Po czwarte: spożywaj posiłki wspólnie z chorym przy stole tak długo, jak to tylko jest możliwe. Regularność przypomina choremu o tym, że należy jeść. Warto pamiętać również, że wraz z postępem Alzheimera, podopieczny będzie miał dodatkowe trudności w posługiwaniu się sztućcami.

Po piąte: Opiekun powinien się starać, aby chory jak najdłużej zachowywał samodzielność przy spożywaniu posiłków. Dlatego należy zaakceptować fakt, że podopieczny zaczyna jeść palcami, a podczas spożywania posiłków kruszy i rozlewa napoje czy zupę. Dobrym rozwiązaniem są plastikowe lub gumowe podkładki podkładane pod talerze, które sprawią, że naczynia nie będą się ślizgać. Taka praktyczna pomoc jest niezwykle potrzebna w codziennym funkcjonowaniu. Może sprawić, że chory jak najdłużej będzie samodzielny, co dla każdej osoby ma ogromne znaczenie.

Jakich produktów używać ?

Dieta osoby z chorobą Alzheimera powinna być więc bogata w: pomarańcze, banany, fasolę, soczewicę, soję, zielone liściaste warzywa, zwłaszcza szpinak, sałatę, natkę pietruszki, szparagi, brukselkę, brokuły, groszek, rzepę, buraki, ryż, jęczmień, pszenicę i zarodki pszenicy, żółtka jaj, wątróbkę, orzeszki ziemne, sery – produkty te zawierają witaminę B9, wątrobę, nerki, mleko, ryby, śledzie, mięso, żółtka, mięso wołowe i baranie, które zawierają witaminę B12, sałatę, kiełki zbóż, pszenicy, kukurydzę, warzywa zielone, mięso, masło, oleje roślinne (sojowy i kukurydziany), które są bogate w witaminy z grupy E, porzeczki czarne, czerwone, białe, truskawki, poziomki, maliny, pomarańcze, cytryny, jagody czarne, agrest, kapustę, paprykę, pomidory, kalafiora, kalarepę, które są źródłem witaminy C.

Zaleca się ograniczone spożywanie tłuszczów, szczególnie zwierzęcych, natomiast dieta powinna być bogata w węglowodany złożone. Ogranicza to występowanie innych czynników mających wpływ na rozwój choroby Alzheimera, takich jak: cukrzyca, choroby układu krążenia!

Błyskawiczna Rekrutacja

Telefony Kontaktowe

+ 48 730 340 005

+ 48 535 340 311

+ 48 533 848 005