SZNYCEL HOLSZTYŃSKI
Jedna z legend głosi, że nazwę swoją zawdzięcza nie osobie (jak pisaliśmy wcześniej), lecz miejscu. Podobno pewien niecierpliwy dyplomata przebywający na północy Niemiec w księstwie Holsztyn, tak skutecznie poganiał kucharza, że ten podał mu na jednym talerzu i danie główne i przystawki. Ze względu na pośpiech sznycel nie dostał też panierki. W sumie na talerzu dyplomaty pojawiła się soczysta wołowina (u nas wieprzowina) przykryta sadzonym jajkiem i umieszczona na grzance. Do tego anchios, kapary, wędzony łosoś i buraczki, czyli wystawna wersja tego co dziś, często skromniej, serwujemy jako sznycel holsztyński.
(Produkty na 4 porcje, czas przygotowania 25 min.)
Składniki:
– 4 grube sznycle wieprzowe
– 2 łyżki oleju
– 4 jajka
– 4 filety z sardeli
– 1 łyżka masła
– 3 łyżki kaparów
– słoik (720 ml) mieszanki pikli
– sól
– pieprz
– biały chleb
Przygotowanie:
1. Mięso opłucz pod zimną wodą, osusz.
2. Na dużej patelni rozgrzej olej i na nim smaż sznycle z każdej strony 3–4 min. Wyjmij z patelni, oprósz solą i pieprzem. Umieść w piekarniku o temp. 50 st. C.
3. W tłuszczu po smażeniu mięsa stop masło. Na nim usmaż 4 jajka sadzone.
4. Na każdym sznyclu ułóż jajko. Udekoruj kaparami i anchois. Podawaj z chlebem i piklami.
Nadziewane kotlety cielęce
Pyszne kotlety z cielęciny. Łatwe w przygotowaniu, można je zrobić czekając na ugotowanie się ziemniaków. Odrobina farszu wewnątrz sprawia, że potrawa ma niepowtarzalny smak i aromat.
(Produkty na 4 porcje, czas przygotowania 25 min.)
Składniki:
kotlety cielęce z kością 4 szt
przyprawa do mięs
wątróbka cielęca 50 g
szalotka 40 g
szpinak 50 g
olej 3 łyżki
masło 40 g
oliwa ( do smaku)
czosnek – 1 ząbek
bułka
Przygotowanie:
1. Zacznij od oczyszczenia kości kotletów. Następnie w kotletach natnij kieszenie a następnie oprósz przyprawą do mięsa wewnętrzną i zewnętrzną stronę mięsa.
2. Bułkę (bez skóry) pokrój w drobną kostkę, upraż na oliwie na złoto. Szalotkę pokrój drobno i zeszklij na patelni , dodaj pokrojony na małe kawałki szpinak.
3. Wątróbkę pokrój w małą kostkę, następnie zmiksuj z masłem i dopraw do smaku. Wymieszaj uprażoną bułkę ze szpinakiem.
4. Do każdego kotleta włóż łyżkę farszu, zepnij wykałaczką i oprósz mąką. Obsmaż z obu stron na ryflowanej (grillowej) patelni.
5. Następnie ułóż na blasze i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i wypiekaj około 12-15 minut.
6. Przed podaniem wyjmij wykałaczki. Podawaj z ziołowym masłem lub oliwą, ziemniakami z masłem i koperkiem oraz koniecznie świeżą, chrupiąca sałatą. Smacznego!
Rostbef w ziołowej skórce
Aromatyczna potrawa z wołowiny, alternatywa dla smakoszy steków. Ziołowe przyprawy dodane do mięsa, pobudzają apetyt i zachęcają do zjedzenia. Pokrojone, aromatyczne kawałki mięsa wspaniale komponują się z warzywami na półmisku.
(Produkty na 4-5 porcji, czas przygotowania 50 min.)
Składniki:
1 kg rostbefu
2 łyżki oleju
75 g szalotek
1 żółtko
10 g mąki
płaska łyżeczka sproszkowanej gorczycy
50 g siekanych ziół (2 pęczki pietruszki, pęczek szczypiorku, 20 igieł rozmarynu, 4 gałązki tymianku, pęczek majeranku, trochę estragonu)
łyżka ostrej musztardy
2 łyżki tartej bułki
sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
1. Przyprawiony solą i pieprzem rostbef zrumienić ze wszystkich stron na bardzo gorącym oleju. Wstawić na 30 minut do ogrzanego uprzednio do 200—225°C piekarnika.
2. Drobno posiekane szalotki wymieszać z żółtkiem, mąką, gorczycą, zmiażdżonym czosnkiem i siekanymi ziołami. Masę doprawić solą i pieprzem, zostawić w zimnym miejscu.
3. Mięso wyjąć z pieca, sprawdzić czy jest upieczone (metalowy sztylet do szaszłyków wbity w środek mięsa powinien być gorący po wyjęciu). Jedną stronę mięsa posmarować musztardą, posypać bułką tartą i ułożyć na niej masę ziołową mocno ją przyciskając.
4. Mięso włożyć do brytfanny i umieścić pod grillem lub na najwyższej półce w piekarniku na 10 minut.
5. Po wyjęciu pokroić mięso na kawałki grubości kciuka. Podawać można z placuszkami z kartofli albo szparagami. Smacznego!!!
Schab marynowany
Soczysty schab przesiąknięty aromatyczną marynatą. Idealna potrawa obiadowa. Łatwa do podgrzania na nastepny dzień i przchowywania w lodówce.
(Produkty dla 6 osób, czas przygotowania 2 godziny-ewentualne leżakowanie w marynacie 1/2 doby)
1,5 kg schabu bez kości
3-4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz czarny mielony do smaku
2 łyżki rozmarynu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżeczka bazylii
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
1. Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy przyprawy: rozmaryn, pieprz, sól, imbir oraz majeranek i bazylię i wszystko razem mieszamy aby powstała marynata do schabu. Należy też wcisnąć 2 ząbki czosnku.
2. Schab marynujemy w marynacie , dość mocno nacierając mięso ( schab można przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc w marynacie w lodówce).
3. Mięso włożyć w rękaw do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 1- 1,5 godziny, piec w temperaturze 180-190 stopni.
4. Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw aby schab się lekko zrumienił. Smacznego!!!
Rolada Pegnitzka
Pyszna rolada z aromatycznymi przyprawami w środku. Czasochłonna do przygotowania, ale smak, aromat i uśmiech Podopiecznego wynagrodzą trudy Opiekunce. Jest to także idealny obiad dla całej rodziny na niedzielne popołudnie.
(Produkty dla 4 -5 osób, czas przygotowania 45 min.)
Składniki:
750 g schabu bez kości
150 g szpinaku w liściach
80 g cienko pokrojonej szynki wędzonej
4 łyżki serka homogenizowanego
4 łyżeczki ostrej musztardy
pęczak pietruszki
pęczek szczypiorku
2 cebule
1/2 średniego świeżego ogórka
marchew ( 3-4 szt średniej wielkości )
2 łyżki oleju
30 g masła
1/8 l śmietanki kremówki
Przygotowanie:
1. Ukroić 4 podwójne steki, co drugi stek przecinać do końca, a poprzedzający nacinać. Steki rozłożyć, skropić wodą i rozbić na płasko.
2. Każdy kawałek mięsa posmarować musztardą i serkiem homogenizowanym.
3 . Położyć trochę szczypiorku, posiekanej natki pietruszki, liście blanszowanego szpinaku, krążki cebuli, paski obranego, wypestkowanego ogórka. Posypać 1/2 utartej marchwi. Następnie mięso zrolować, posypać pieprzem i zawinąć w plastry szynki.
4. Masło rozpuścić w gorącym oleju. Na tym tłuszczu zrumienić dobrze rolady. Dodać resztę krążków cebuli, wióry marchwi. Wstawić do ogrzanego piekarnika.
5. Dusić pod przykryciem w 225—250°C około 20 minut. Dodać śmietankę. Dusić bez przykrycia jeszcze 10-15 minut.
6. Po wyjęciu rolad sos zmiksować, jeżeli nie jest dostatecznie zawiesisty— zagotować.
5. Rolady ułożyć na półmisku, polać sosem. Podawać z puree z ziemniaków. Smacznego!
Pieczona golonka z kapustą
Tłusta i syta potrawa od lat uwielbiana prze Niemców. Nieodzowne danie na bawarskim Oktoberfest i wielu domach nawet podczas kolacji. Sam wygląd sprawia , ze chce się jeść.
(Produkty dla 2 osób, czas przygotowania 1,5 godz.-w marynacie ok. 1 dzień)
Składniki:
2 golonki (ok. 1 kg)
1 kg kapusty kiszonej
4 ząbki czosnku
1 cebula
¼ papryczki chili (można pominąć)
1 łyżka kolorowego pieprzu
1 łyżka oliwy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka musztardy
2 liście laurowe
3 – 4 ziela angielskie
sól, pieprz ( do smaku)
Przygotowanie:
1. W moździerzu rozbij pieprz, ale nie na pył tylko na małe kawałki, można też użyć pieprzu grubo mielonego.
2. Cebulę pokrój w kostkę i wysyp na dno naczynia, w którym będą marynowane golonki.
3. Posiekaj czosnek, przełóż go do miski, dodaj pokrojoną na paseczki papryczkę chili, sól, oliwę, sos sojowy, musztardę i pieprz. Papryczkę można pominąć jeżeli ktoś woli mniej ostre.
4. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzyj golonki, włóż je do naczynia i zostaw na całą noc w lodówce.
5. Następnego dnia wyłóż golonki do garnka, zalej wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj je przez około godzinę.
6. Po tym czasie wyjmij z wywaru, natnij skórę nożem, wyłóż je na blachę do pieczenia i podlej małą ilości oleju. Wywar z gotowania golonek odcedź i odstaw do ostygnięcia.
7. Piecz golonki w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez kolejną godzinę lub nawet dłużej, w trakcie pieczenia podlewaj je wywarem z gotowania, można je też obrócić, a jeśli przypiekają się zbyt mocno to przykryć np. folią aluminiową.
8. Kiedy golonki są już miękkie to w cienkie piórka pokrój cebulę. Mięso wyjmij z piekarnika i na blasze, na której się piekło, ułóż kiszoną kapustę. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna to wcześniej wypłucz ją w wodzie. Kapustę oprósz świeżo mielonym pieprzem, posyp pokrojoną cebulą, przypraw solą i wymieszaj.
9. Następnie polej wywarem z gotowania mięso w ilości ok. 1 szklanki, jeśli wytopionego tłuszczyku z golonki nie jest zbyt dużo to można też dodać 1 – 2 łyżki masła – kapusta nie będzie wtedy „jałowa”. Golonki układaj na kapuście i piecz je jeszcze przez 40 – 50 minut. W trakcie pieczenia kapustę kilka razy mieszaj i w razie potrzeby podlewaj jeszcze wywarem z gotowania mięsa. Danie jest gotowe kiedy i mięso i kapusta są miękkie.
Pichelsteiner
“Po naszemu” można powiedzieć gulasz wieprzowy z warzywami. Potrawa prosta, pożywna, uniwersalna, bo nadaje się na każdą okazję. Można nasycić nią żołądek, a poproszenie o dokładkę jest wyrazem uznaniem kunsztu gotowania dla Opiekunki.
(Produkty dla 2 osób, czas przygotowania ok. 1,5 godz.)
Składniki:
mięso wieprzowe 0,5 kg
cebula 2 szt
marchew 4 szt
seler 1 szt
kapusta 1 szt
ziemniaki 750 g
bulion 0.5 l
liść laurowy 1 szt
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Mięso umyj dokładnie i pokrój w grubą kostkę.
2. Warzywa umyj i posiekaj, również dość grubo, oprócz cebuli, którą pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć cebulę. Zeszklij, ale nie przyrumieniaj i dodaj pokrojone w kostkę mięso. Podduś przez ok. 5 minut.
3. Wrzuć resztę warzyw, podlej bulionem i przypraw. Duś na wolnym ogniu aż do miękkości ok. 70-90 minut. Dopraw do smaku.
Labskaus
Ta potrawa pochodzi z Północnych Niemiec. W wolnym tłumaczeniu znaczy ,,potrawa do delektowania się”…. i nie można jej odmówić atrakcyjności i wykwintnego smaku.
(Produkty dla 4 osób, czas przygotowania ok. 30-40 min.)
Składniki:
0,4 kg peklowanej wołowiny
0,2 kg peklowanej wieprzowiny
2 cebule
łyżka margaryny
750 g ziemniaków
ogórki marynowane
pieprz, gałka muszkatołowa
1/2 ząbka czosnku
4 jaja
4 sardynki
Przygotowanie:
1. Mięso ugotować do miękkości w wodzie. Zemleć razem z dwoma ogórkami. Odstawić.
2. Ugotowane ziemniaki wycisnąć za pomocą wyciskarki do kartofli. Wymieszać z odrobiną wywaru z mięsa na jednolitą masę.
3. Mięso wymieszać z ziemniakami, dodać drobno posiekaną i uduszoną na margarynie cebulę. Doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i zmiażdżonym czosnkiem.
4. Masę wyłożyć na półmisek, zrobić zgłębienie i włożyć do środka żółtko, udekorować ogórkami i lub pieczarkami. Można obłożyć sadzonymi jajami i sardynkami . Zamiast sardynek można użyć śledzie marynowane podane osobno. Podawać z marynowanymi ogórkami. Smacznego!!!5.
Indyk z kapustą
Ciekawe połączenie delikatnego mięsa drobiowego z wyrazistym smakiem kapusty. Delikatna woń majeranku zachęca do jedzenia. Każdy może najeść się do syta! Jednym słowem „danie solidne jak niemieckie samochody„.
(Produkty dla 2 osób, czas przygotowania ok. 1 godz., trzymanie mięsa w marynacie ok. 2 godz.)
Składniki:
70 dag kapusty kiszonej
2 średnie marchewki
1 średnia cebula
majeranek
pieprz, sól do smaku
1 średnia pierś z indyka
Przygotowanie:
1. Kapustę kroimy na drobniejsze części. Marchewkę tarkujemy na drobnych oczkach a cebulkę kroimy w talarki.
2. Wszystko podsmażamy na patelni, przyprawiamy dużą ilością majeranku i pieprzu (sól w zależności od tego jaka będzie kapusta).
3. Dusimy ok 10 minut. Mięso kroimy w dużą kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej odczekać z 2 godziny aż się zamarynuje.
4. Gotowe mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy kapustą i pieczemy 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Knedle ziołowe
Można je spożywać z różnymi sosami w zależności od potrzeby i upodobania. Dodatek ziół sprawia, że po wyjęciu z wody nad talerzem będzie się unosiła delikatna, aromatyczna zielna woń.
(Produkty dla 4 osób, czas przygotowania ok. 40 min.)
Składniki:
ziemniaki 0,5 kg
Sos pieczarkowy ze śmietanką (gotowy można kupić w markecie)
mąka ziemniaczana 50 g
żółtka 2 szt
szałwia 2 szt
majeranek 2 szt
tymianek 0.5 pęczka
natka pietruszki 0.2 pęczka
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1. Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach, następnie obierz i zetrzyj na tarce. Zioła posiekaj.
2. Połącz ziemniaki, zioła, mąkę ziemniaczaną i żółtka, dodaj przyprawy i zagnieć ciasto. Przykryte zostaw na 20 minut.
3. Z ciasta uformuj okrągłe kluski, jeśli ciasto bardzo się klei zanurz ręce w mące i posyp mąką stolnicę. Gotuj je 10 minut w osolonym wrzątku. Podawaj z przygotowanym sosem.
4. Przygotuj sos według wskazówek zamieszczonych na opakowaniu.
Kluski frankońskie
Ziemniaczane kluski – palce lizać, można jeść na różne sposoby jako danie główne polane przysmażoną cebulką z boczkiem, lub jako dodatek do mięs pieczonych zamiast ziemniaków. A do tego można je zamrozić i użyć jak będzie potrzeba.
(Produkty dla 4 osób, czas przygotowania 75 min)
Składniki:
1 kg ziemniaków
50 g mąki ziemniaczanej
30 g masła
3 kawałki chleba tostowego
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, świeżo zmielony pieprz i gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1. Około 700 g ziemniaków gotować 20 minut w osolonej wodzie. Resztę utrzeć, mieszając z sokiem z cytryny, dobrze odcisnąć (najlepiej za pomocą płótna) i włożyć do miski. Ugotowane ziemniaki natychmiast wycisnąć wyciskarką do tej samej miski. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową, zagnieść ciasto. Zostawić przykryte ścierką na 20 minut.
2. Chleb bez skórki pokroić w kostkę, zrobić na maśle grzanki. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką ziemniaczaną stolnicę, uformować wałek, podzielić go na 8 części. W każdej części zrobić wgłębienie, włożyć parę grzanek i uformować kulę.
3. Pozostałą mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1/8 litra ( pół szklanki )zimnej wody i dodać do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą (zabezpiecza to przed rozpadaniem się klusek). Ostrożnie włożyć do niego kluski i gotować przez 20 minut na średnim ogniu. Kluski wyjmować po ich wypłynięciu na wierzch łyżką cedzakową, podawać natychmiast. Smacznego!
Placki ziemniaczane z wędzonym węgorzem
Potrawa łącząca prostotę placków z wykwintnym smakiem węgorza. Ładnie udekorowana pietruszką lub listkiem bazylii na pewno przypadnie do gustu każdemu Podopiecznemu.
(Produkty dla 4 osób, czas przygotowania 20 min.)
Składniki:
0,5 kg ziemniaków
2 jaja
200 g gęstej śmietany
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka siekanej pietruszki
70 g masła
300 g węgorza wędzonego
1/2 pęczka koperku
łyżka oliwy
4 łyżki oleju
sok z cytryny
sól, świeżo mielony pieprz i gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1.Umyte ziemniaki ugotować w łupinach w osolonej wodzie, ostudzić, obrać z łupin, przekręcić przez drobne sitko maszynki.
2. Wymieszać z jajami, mąką ziemniaczaną, 2 łyżkami śmietany, pietruszką i 30 g masła. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3. Węgorza sprawić, pokroić skośnie w grube plasterki, wyłożyć na blachę do pieczenia, posmarować oliwą wymieszaną z koperkiem i ogrzać w piekarniku w temperaturze ok. 100 C.
4 .Pozostałą śmietanę przyprawić solą i sokiem z cytryny, wstawić do lodówki.
5. Placki smażyć pojedynczo na maśle i oleju kolo 3 minut, odwrócić, można obciąć obcinarką do średnicy 11 cm i smażyć 2—3 minuty drugą stronę.
6. Gotowe placki kłaść na talerze, obłożyć węgorzem, ozdobić śmietaną i wiórkami świeżo utartego chrzanu. Smacznego!
Duszona fasola
Prosta, ale jakże treściwa potrawa uwielbiana na całym świecie. To taki „Fastfood„ naszych babci. Dodając różne zioła i przyprawy można zmieniać dowolnie jej smak np.: z majerankiem wersja łagodniejsza, a z chilli na ostro.
(Produkty dla 4 osób, czas przygotowania 50 min. + namaczanie fasoli ok. 2 godz.)
Składniki:
0,7 kg świeżej łuskanej fasoli ( wcześniej namoczyć w lekko osolonej wodzie ok. 2 godz. )
0,5k g małych cebulek
65 g chudego boczku
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
1/4 l ( 1 szklanka ) rosołu z kostki lub własnej roboty bulionu
2 pęczki pietruszki,
1 pęczek koperku
200 g kiełbasek norymberskich do pieczenia ( lub innych )
Przygotowanie:
1. Boczek pokroić w kostkę, stopić na oleju, dodać pokrojoną drobno cebulę, posiekany czosnek i fasolę. Dusić 3 minuty stale mieszając. Dodać rosół . Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem 35-40 minut. Pod koniec duszenia dodać drobno posiekaną pietruszkę.
2. Kiełbaski usmażyć na pozostałym oleju.
3. Fasolę wyłożyć na półmisek, obłożyć z wierzchu kiełbaskami.
4. Podawać z ziemniakami z wody z koperkiem.
Kotlety z kartofli z suszonymi owocami
Rewelacyjna potrawa można powiedzieć „ziemniaki na słodko„, każdy kto raz spróbuje chciałby jeszcze…
(Produkty dla 4 osób, czas przygotowania 30 min.)
Składniki:
800 ugotowanych ziemniaków
50 g masła
1/8 l mleka
30 g mąki
2 jaja
100 g margaryny
250g suszonych owoców (śliwki bez pestek, gruszki, morele)
100 g cukru
sól, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1. Ugotować ziemniaki. Wycisnąć je przez wyciskarkę do ziemniaków, wymieszać z masłem, mlekiem, solą i gałką muszkatołową. Dodać mąkę i jaja, zagnieść ciasto.
2. Owoce rozgotować z cukrem w małej ilości wody. Zostawić do ostygnięcia.
3. Z ciasta uformować kotlety i usmażyć je na margarynie.
4. Podawać z zimnymi owocami. Smacznego!