Babka jogurtowa
Popularna babka o pięknym aromacie i delikatnym smaku. Idealna do kawy lub na poobiedni deser. Produkty wystrczy zmiksować ze sobą i upiec. Czyż to nie proste?
(Produkty na 8 porcji, czas przygotowania ok. 60 min.)
Ciasto:
150 g jogurtu naturalnego
3 jajka
160 g cukru
130 ml oleju
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starka z jednej cytryny (opcjonalnie)
Lukier:
140 g cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
Dekoracja:
cytryna
70 g cukru
70 ml wody
Przygotowanie:
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać skórkę z cytryny i wlewać cienkim strumieniem olej.
Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać stopniowo jogurt, mieszając tylko do połączenia się składników. Na końcu dodać mąkę z proszkiem i wymieszać lub zmiksować krótko do połączenia.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C ( grzałka góra- dół bez cyrkulacji ). Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować plasterki cytryny do dekoracji. Cytrynę umyć i pokroić w cienkie plasterki. Wodę z cukrem wymieszać z niedużym garnku i zagotować. Dodać plasterki cytryny i gotować na małej mocy palnika, aż większość płynu wyparuje i powstanie dość gęsty syrop. Plasterki cytryny wyciągnąć z syropu i ułożyć na papierze do pieczenia. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować lukier. Cukier puder (najlepiej przesiany) utrzeć z sokiem z cytryny na gładką masę ( lukier powinien być gładki, dość gęsty i biały, jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę soku z cytryny lub wody). Lukier wylać na babkę i rozprowadzić go szybko tylną stroną łyżki. Można dodatkowo udekorować plasterkami cytryny.
Sernik Amaretto
Dość czasochłonny deser! Warto jednak spóbować. W momencie, gdy nabierzesz pierwszą łyżeczke ciasta zapomnisz o wszelkich trudach przygotowania. Idealny, delikatny smak, soczysta struktura rozpływająca się w ustach. Aż chce się jeść!
(Produkty na 8 porcji, czas przygotowania 75 min.+1 dzień przechowywania w lodówce)
Ciasteczkowy spód:
200 g ciasteczek Amaretti (domowe lub gotowe kupione w sklepie), np.: takie jak na obrazku…
60 g masła
Masa serowa:
1kg twarogu z wiaderka lub twarogu luzem
150 g cukru pudru
4 jajka
80 ml syropu (olejku do ciast) migdałowego albo waniliowego
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500 ml mleka)
100 g ciasteczek Amaretti (domowe lub gotowe kupione w sklepie)
Dodatkowo:
100 g białej czekolady
1 łyżeczka oleju
40 g migdałów w płatkach
ewentualnie parę ciasteczek Amaretti (lub inne ciasteczka kruche)
Przygotowanie:
Przygotować ciasteczkowy spód. Ciasteczka pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
Masło roztopić i od razu jeszcze gorące wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami.
Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz). Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
Przygotować masę serową. Ciasteczka połamać na kawałki. Odstawić na bok. Ser, cukier puder, jajka, syrop i budyń w proszku zmiksować mikserem na gładką masę. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać połamane ciasteczka i wymieszać delikatnie szpatułką.
Masę wylać do tortownicy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godz. w temperaturze 180°C.
Sernik pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia. Później włożyć do lodówki na parę godzin lub całą noc.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Odstawić na bok.
Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Sernik polać czekoladę i posypać prażonymi płatkami migdałowymi i ewentualnie pokruszonymi ciasteczkami.
Ciasto kokosowe z czekoladą
Smaczne dwukolorowe ciasto, łatwe do przygotowania a przy tym o bardzo efektownym wyglądzie. Nie można go zepsuć!
(Produkty na 6-8 porcji, czas przygotowania 45 min.)
Ciasto:
115 g wiórków kokosowych
190 g mąki pszennej
200 g cukru
300 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
100 g mlecznej czekolady
2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, cukier i wymieszać, dolać mleko i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Okrągłą blaszkę o średnicy 18 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blaszki wylać ¾ ciasta. Pozostałe ciasto wymieszać z kakao i wyłożyć na jasne ciasto tworząc zygzaki. Ciasto piec około 30 minut w temp. 180 stopni.
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić z dodatkiem 2 łyżek mleka. Polewą polać wystudzone ciasto.
Szarlotka
Kto z nas nie lubi ciepłej szarlotki, pachnącej upieczonymi jabłkami i ciepłym ciastem … Zapach jej roznosi się po całym domu. Szarlotka domowej roboty smakuje najlepiej! (Produkty na 16 porcji, czas przygotowania ok 45 min.)
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej (300g)
5 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią (najlepiej naturalną lub ew. cukru waniliowego)
250 g masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko (rozmiar M)
ok. 1,5 kg jabłek (polecam Szarą Renetę)
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Z mąki, 3 łyżek cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno “wodnisty” smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w paru miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu). Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować). Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45 min. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i delikatnie uchylić drzwi piekarnika aby ciasto nie opadło. Po 3-4 minutach wyjąć ciasto z piekarnika. Wierzch posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepłe.
Angielskie ciasto morelowe
Pyszny owocowy placek z morelami typu muffin. Prosta receptura i pulchna konsystencja. Atrakcyjny kolorowy wygląd zachęca do skosztowania. Pięknie prezentuje się na stole z kawą i innymi smakołykami.
(Produkty na 8 porcji, czas przygotowania 60 min.)
Ciasto:
masło do smarowania formy
1/2 kg moreli
275 g mąki z proszkiem do pieczenia (lub osobno)
125 g cukru
2 duże jajka
125 g masła
laska wanilii
175 ml mleka
2 łyżki dżemu morelowego
150 g kremowego naturalnego serka
cukier waniliowy
garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 18 cm smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym arkuszem papieru do pieczenia. Morele myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Owoce kroimy w kostkę o boku mniej więcej 1 cm. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i cukier. Jajka roztrzepujemy widelcem. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do jajek, mieszamy. Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobujemy czarne, lepkie nasionka. Dodajemy nasionka do jajek z masłem. Dolewamy mleko. Wlewamy masę do mąki z cukrem i mieszamy, ale nie bardzo starannie – to jest ciasto typu”muffin”, więc wystarczy, by wszystko razem było zaledwie wymieszane, a nie ucierane na idealnie gładką masę. Dodajemy morele, mieszamy i przekładamy do przygotowanej formy. Wygładzamy wierzch i wstawiamy do piekarnika na 45 min. Upieczone ciasto powinno być złote, wyrośnięte i sprężyste w dotyku. Studzimy przez kwadrans w formie, po czym wyjmujemy i studzimy zupełnie, najlepiej na metalowej kratce. Dżem morelowy podgrzewamy z łyżką wody. Mieszamy z serkiem i dodajemy cukier waniliowy do smaku. Ubijamy mikserem na gładką, puszystą masę. Zimne ciasto smarujemy z wierzchu kremem z serka. Płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni, mieszając, żeby się nie przypaliły. Studzimy i posypujemy ciasto.