Żurek Wielkanocny
Produkty ( dla 6-8 osób ), czas przygotowania 1 godz.
2 litry bulionu
0,5 l zakwasu żytniego
cztery białe kiełbasy (surowe)
200 g boczku
1 duża cebula
2 łyżeczki chrzanu
1 ząbek czosnku
3 łyżki śmietany 30%
suszony, starty majeranek
sól i pieprz do smaku
do podania ugotowane na twardo jajka
Przygotowanie żurku
Zaczynamy od pogrzania bulionu.
Na patelni podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek, a kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż boczek i cebula ładnie się zrumienią.
Do gorącego bulionu dodajemy zawartość patelni, a także białą kiełbasę w całości. Gotujemy wywar na małym ogniu przez ok. 30-40 minut do czasu, aż zyska wyraźny mięsny smak i aromat.
Do tak przygotowanej bazy dodajemy zakwas (dobrze rozmieszany). Na początek jedynie połowę, żeby żurek nie wyszedł zbyt kwaśny. W razie potrzeby dolewamy zakwas do uzyskania pożądanego smaku.
Następnie do garnka dodajemy rozgnieciony lekko ząbek czosnku, dwie małe łyżeczki chrzanu i przede wszystkim majeranek. Majeranek w ilości mniej więcej jednej łyżki stołowej, w trakcie dodawania do zupy, mocno rozcieramy w dłoniach, dzięki temu uwalnia się bardzo dużo aromatów. Majeranku w żurku nigdy za dużo !
Zupę na niewielkim ogniu gotujemy w ten sposób jeszcze przez kilka a na sam koniec, już po zdjęciu garnka z ognia, dodajemy śmietanę. Pamiętaj o tym, że trzeba ją koniecznie zahartować kilkoma łyżkami gorącego żuru, a dopiero potem wlać do garnka intensywnie mieszając.
Przed podaniem kroimy kiełbasę w plasterki, a zupę doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Biały barszcz z chrzanem
Produkty ( dla 8 osób ), czas przygotowania 35 min.
1 duża cebula
30 dag białej kiełbasy
10 dag wędzonego boczku
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
sól
pieprz
2 żółtka
2–3 łyżki mąki pszennej
śmietana 18%
5–6 łyżek chrzanu ze słoika
Przygotowanie:
Pokrojoną cebulę, kiełbasę, boczek, czosnek, liście laurowe, ziele i pieprz zalać 2 l zimnej wody. Posolić, gotować na małym ogniu, aż boczek będzie miękki (kiełbasę wyjąć po 15 minutach od zagotowania).
Kiełbasę i boczek pokroić na kawałki, włożyć z powrotem do zupy.
Żółtka utrzeć z mąką i ok. 3/4 szklanki śmietany, wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Połączyć z resztą wywaru. Doprawić chrzanem oraz solą i pieprzem do smaku, już nie gotować.
Jajka faszerowane pieczarkami
Produkty ( dla 2-4 osób ), czas przygotowania 30 min.
6 jaj
30 dag pieczarek
1 nieduża cebula
1 pęczek zielonej pietruszki
1 łyżka masła
2 łyżki majonezu
sól i pieprz (do smaku)
1 cykoria (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekać poddusić na maśle. Gdy się zeszkli, dodać drobno pokrojone pieczarki. Dusić, aż pieczarki zmiękną, doprawić solą.
Zmielić ten farsz przez maszynkę do mięsa lub zmiksować w blenderze. Przestudzić.
Ugotować jajka na twardo. Po ugotowaniu wstawić jajka od razu do zimnej wody; przestudzone obrać.
Przekroić jajka wzdłuż na pół, wyjąć żółtka.
Żółtka rozgnieść widelcem na gładką masę, dodając łyżkę majonezu.
Dodać żółtka z majonezem do zmielonych pieczarek, dodać posiekaną pietruszkę i dobrze wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Nakładać farsz łyżeczką na połówki jajek tak, aby lekko wystawał ponad jajka. Połówki jajek układać na liściach cykorii i dekorować majonezem.
Paszteciki w cieście francuskim
Produkty ( dla 4 osób ), czas przygotowania 35 min.
70 g chałki lub bułki
80 ml mleka
250 g mielonej łopatki wieprzowej
250 g filetu z indyka (lub łopatki jak wyżej)
1 łyżka tartego chrzanu
1 łyżka suszonego majeranku
270 g ciasta francuskiego
2 jajka
3 łyżki sezamu
Przygotowanie:
Chałkę zalać mlekiem i namoczyć przez ok. 10 minut. Włożyć ją do pojemnika malaksera i rozmiksować na papkę. Dodać mieloną łopatkę, pokrojony na kawałki filet z indyka, chrzan, majeranek i razem dokładnie poszatkować.
Dodać 1 jajko i doprawić wszystko solą oraz pieprzem. Zmiksować.
Ciasto francuskie podzielić na trzy części. Każdą część cienko rozwałkować tworząc prostokąt. Nadzienie podzielić na trzy część i z każdej uformować wałek, dopasowany długością do krótszego boku prostokąta. Każdy wałek ułożyć wzdłuż krótszego boku prostokąta z ciasta, zawinąć roladkę i przyciąć ciasto, zlepić łączenie. Znów powtórzyć z kolejną porcją nadzienia i ciasta, przyciąć. Otrzymamy 3 roladki. Można też kwadratami ciasta wykładać posmarowane olejem wgłębienia do muffinów, do środka wkładając farsz.
Piekarnik nagrzać do 210 stopni Celsjusza. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, a w muffinach również farsz. Posypać sezamem i szczyptą majeranku. Rolady pokroić na kawałki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 minut.
Biała kiełbasa z pieczarkami
Produkty ( dla 4 osób ), czas przygotowania 30 min.
kiełbasa biała 4 sztuki
cebula 2 sztuki
pieczarki 300 gram
masło 2 łyżki
pieprz czarny mielony 1\4 łyżeczki
sól 1\4 łyżeczki
czosnek granulowany 1\4 łyżeczki
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i podsmażanym na maśle.
Następnie dodajemy pokrojone pieczarki oraz przyprawy: sól, pieprz , czosnek granulowany.
Kiełbasę białą podgotowujemy 10 minut- następnie nacinamy.
połowę usmażonych pieczarek z cebula przekładamy na dno naczynia do zapiekania. Następnie układamy białą kiełbasę.
Kiełbasę przykrywamy pozostałymi pieczarkami z cebulką. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 20 minut.
Schab pieczony
Produkty ( dla 6-8 osób ), czas przygotowania 1,5 godz.+ doba leżakowania schabu
1 kg schabu
1,5 łyżeczki soli
3 – 4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
1 łyżka gotowej przyprawy do mięsa lub grillowej lub skomponowanej samodzielnie mieszanki np. papryka słodka i ostra, majeranek, trochę pieprzu
oraz: rękaw do pieczenia mięsa
Przygotowanie:
Schab umyć i wysuszyć. Podziurkować końcem noża. Miejsca nacięć wypełnić zmiażdżonym czosnkiem z 1/2 łyżeczki soli.
Mięso dobrze natrzeć 1 łyżeczką soli, przyprawami oraz olejem. Zamknąć szczelnie w naczyniu i wstawić do lodówki na 1 dobę.
Mięso przełożyć do rękawa, pozostawiając dużo wolnego miejsca, zamknąć klamrami i naciąć widelcem folię, aby pozbyć się nadmiaru pary w trakcie pieczenia (niektóre rękawy do pieczenia mają specjalne pory, którymi ulatnia się para).
Piec przez 1 godzinę w 180 st. Celsjusza bez termoobiegu.