Śniadanie wiedeńskie (jajka po wiedeńsku)
Typowe śniadanie kontynentalne znane na całym świecie. Łatwe i proste do błyskawicznego przygotowania przez każdego. Każdy z dzieciństwa pamięta smak jajka na miękko, więc jedząc można się rozczulić…
(Produkty dla 2 osób, czas przygotowania 15 min.)
4 jajka
masło
Drobno posiekany szczypiorek
sól, pieprz, odrobina musztardy
Przygotowanie:
Umyte jajka wybijamy delikatnie (po 2 szt.) do wysmarowanych masełkiem foremek lub do szklanki z grubszym dnem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Nie mieszając wkładamy foremki delikatnie do garnka z wrzącą wodą. (Jeżeli użyjecie szklanek to wyłożycie je najpierw na dnie ściereczką żeby za bardzo nie skakały, bo mogą popękać i dodajcie do wody łyżeczkę octu. W razie pęknięcia jajka się nie rozleją). Jajka gotujemy do czasu, aż białka się zetną. Gdy białko będzie ścięte dokładamy po łyżeczce masła, doprawiamy odrobiną musztardy. Wyjmujemy foremki z wody. Podajemy z świeżym pieczywem. Smacznego!
Śniadanie Angielskie (Breakfast)
Pożywne śniadanie rodem z deszczowej Anglii, znane chyba każdemu. Od wieków przygotowywane na tysiąc różnych sposobów: z boczkiem, bekonem, szynką, kiełbasą, itp… Podawane z tostami, chlebem lub jasnym pieczywem… do wyboru do koloru!
(Produkty dla 2 osób, czas przygotowania 20 min.)
Składniki:
2 kiełbaski
1/3 puszki fasolki w sosie pomidorowym (małe ziarna)
1 jajko
1 kromka chleba tostowego
½ pomidora
4 pieczarki
2 plastry bekonu
masło
1 łyżka oliwy
szczypta soli
pieprz mielony
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażyć na rumiano kiełbaski . Wstawić do nagrzynego piekarnika, by nie ostygły. Na tłuszczu ze smażenia zarumienić bekon. Dodać go do kiełbasek. Usmażyć pieczarki i przełożyć do kiełbasek. Połówkę pomidora podsmażyć, dołożyć do reszty składników i trzymać w cieple. Fasolkę podgrzać i lekko odparować sos. Zrobić tost. Usmażyć jajko sadzone. Tosta posmarować masłem. Przekroić na dwa trójkąty. Na jednej połówce położyć jajko sadzone, na drugiej fasolkę z sosem. Dołożyć kiełbaski, bekon, pomidora i pieczarki. Lekko posolić i popieprzyć pomidora, pieczarki i jajko. Podawać natychmiast gorące. Smacznego!
Śniadanie Europejskie (Francuskie Croissanty)
Popularne w każdym kraju, smaczne, delikatne idealne do porannej kawy, mleka lub herbaty. Można je jeść na różne sposoby z masłem, dżemem, miodem.
(Produkty na ok. 12-15 szt., czas przygotowania 1 godz.)
Składniki:
0,5 kg mąki
50 g cukru
1 łyżeczka soli
20 g świeżych drożdży
100 ml letniego mleka
250 g masła
1 jajko
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Usyp kopiec i zrób w nim wgłębienie. Do środka pokrusz drożdże i zalej odrobiną mleka. Pozostaw pod przykryciem na 20 minut. Następnie dodaj ok. 200 ml letniej wody oraz pozostałe mleko i zagnieć ciasto, aż nabierze jednolitej i elastycznej konsystencji. Uformuj kulę i odstaw ponownie pod przykryciem na 20 minut. Po upływie tego czasu ponownie zagnieć ciasto i rozwałkuj na blacie oprószonym mąką, na prostokąt o wymiarach 20x40cm. Ułóż na cieście masło i rozwałkuj je na płasko. Złóż czterokrotnie ciasto tak by zamknąć w nim masło i ponownie rozwałkuj. Złóż ponownie, zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 20 minut. Następnie ponownie rozwałkuj, złóż i rozwałkuj. Zawiń w folię i umieścić w lodówce na 20 minut. Powtórz te czynności jeszcze 2 razy. Rozwałkowane ciasto pokrój wg szablonu na trójkąty 20 x 20 x 15 cm. Zaczynając od podstawy trójkątów zawijaj je tak, by powstały rogaliki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ułóż rogaliki na blasze i wstaw do piekarnika na ok. 40 minut. W połowie pieczenia posmaruj każdego rozstrzepanym jajkiem, aby croissanty nabrały złocistego koloru. Podawaj na ciepło lub na zimno. Smacznego!
Śniadanie Włoskie (Frittata)
Prosta w przygotowaniu potrawa rodem ze słonecznej Italii, można ją przyrządzać z różnych warzyw wedle uznania Podopiecznego.
(Produkty dla 2 osób, czas przygotowania 15 min.)
Składniki:
Jajka- 2
Kukurydza konserwowa- 2 łyżki
Szynka drobiowa- 3 plastry
Masło- 1 łyżka
Cebula- 1szt (mała)
Sałata- 2 liście
Ogórek- 3 plastry
Pomidorki cherry- 2szt.
Sól i pieprz- do smaku
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle, dodać pokrojoną w kostkę szynkę drobiową, a następnie kukurydzę konserwową. Usmażone składniki zalać roztrzepanym jajkiem ze szczyptą soli i pieprzu. Patelnię przykryć pokrywą i chwilę poczekać, aż jajka będą ścięte, następnie delikatnie przewrócić na drugą stronę za pomocą łopatki. Gotową frittatę podawać z sałatą, pomidorkami i ogórkiem. Smacznego!