Luksemburska zupa fasolowa
Prosta , smaczna zupa dla każdego. W Luksemburgu uznawana za potrawę narodową . Dzięki niej każdy może poczuć się jak prawdziwy Luksemburski Bankier o najwyższym PKB w Europie i na chyba świecie z grubo ponad 100 tys. dolarów rocznie….pomarzyć czasami warto.
Produkty ( dla 4 osób ), czas przygotowania 20 min.
350 g fasolki
1 marchewka
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 ziemniaki
100 g boczku
700 ml bulionu wołowego
szczypiorek
majeranek
estragon
sól i pieprz ( do smaku)
Przygotowanie:
Pokrój boczek, ziemniaki i cebulę w kostkę, marchewkę w talarki, czosnek w płatki. W garnku podsmaż boczek, dodaj cebulę i marchewkę. Smaż przez kilka minut. Na koniec dodaj czosnek i smaż jeszcze 2-3 minuty. Dorzuć fasolkę, pomieszaj i zalej warzywa bulionem. Gdy zupa się zagotuje dodaj ziemniaki, majeranek, estragon, sól i pieprz. Gotuj około 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec posyp szczypiorkiem. Smacznego!!!
Rosół peruwiański czyli aquadito de pollo
Zupa egzotyczna ale wyjątkowo aromatyczna i pyszna. Nagromadzenie dużej ilości różnorodnych smakowo składników, daje zaskakująco smaczny efekt. Warto spróbować w wersji na ostro ( z papryczkami i tabasco ).
Produkty ( dla 8 osób ), czas przygotowania ok. 40 min.
Wywar:
1 kurczak (ok. 1,4 kg)
2 pory
2 łodygi selera naciowego
główka czosnku
kawałek imbiru ( ok 4 cm )
2 marchewki
pietruszka
sól
pieprz świeżo mielony
Dodatki:
6 jajek
8 ziemniaków średniej wielkości
1-2 avocado
pęczek dymki
kolendra, natka świeża
2 papryczki chili ( bardzo ostre, można pominąć ! )
sok wyciśnięty z 2 limonek ( może być sok z cytryny)
tabasco do smaku (bardzo ostra przyprawa, można pominąć ! )
Przygotowanie:
Pory, selera, marchewkę, pietruszkę obrać, umyć, pokroić. Główkę czosnku przekroić na pół. Imbir obrać, pokroić w plasterki. Wszystkie wyżej wymienione składniki włożyć do dużego garnka razem z kurczakiem. Zalać wodą. Posolić. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 3 godziny. Co jakiś czas zdejmować pojawiające się szumowiny. Po trzech godzinach wyłączyć. Kurczaka wyjąć. Rosół przecedzić. Można odstawić do ostygnięcia i wtedy zdjąć nadmiar tłuszczu a można wrzucić do rosołu kilka kostek lodu, co sprawi, że tłuszcz wypłynie szybciej na powierzchnię. Można też odstawić zupę na noc do lodówki i przed podgrzaniem zdjąć z niej tłuszcz.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do rosołu i gotować 15-20 minut. W międzyczasie obrać mięso z kurczaka, pokroić ( można też ten etap pominąć i włożyć do gara całego ptaka).
Jajka włożyć do wrzącej wody i gotować 7 minut. Zalać zimną wodą. Obrać delikatnie, żółtko będzie dość miękkie. Jeśli ktoś nie lubi półpłynnego ugotować dłużej na twardo.
Zupę doprawić sokiem z limonki, posiekanym chili, tabasco, pieprzem i solą. Włożyć mięso do zupy. Podgrzać. Wyłączyć. Zupę podać z jajkami, pokrojonym w kostkę avocado, kolendrą natką i posiekaną dymką. Można też pokroić jedną z ugotowanych marchewek i dodać do zupy na talerzu.
Minestrone
Bardzo popularna zupa, posiada wyrazisty smak i lekko korzenny aromat. Jest tak powszechna jak lubiana w całej Europie, czyli bardzo.
Produkty ( dla 4 osób ), czas przygotowania 1 godz. + namaczanie fasoli ok 1 dzień
2 szklanki białej suchej fasoli
1 mały por
gałązka selera naciowego (ewentualnie ćwierć korzenia selera)
1 duża cebula
1 duża marchewka
1/4 główki włoskiej kapusty
2 duże pomidory
2 średnie ziemniaki
plaster dyni (niekoniecznie)
kilka gałązek natki pietruszki
1 liść laurowy
kilkanaście listków bazylii
4 łyżki oliwy
2 garście makaronu (krótkie rurki lub kolanka)
Przygotowanie:
Umytą fasolę zalać na noc 2 litrami przegotowanej zimnej wody. Marchew, ziemniaki, dynię i seler pokroić w kostkę, por, kapustę i cebulę grubo poszatkować.
Fasolę gotować w wodzie, w której się moczyła, po 30 min dodać warzywa. Gotować razem 10 min. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić, natkę i bazylię posiekać i wszystko to dorzucić do garnka z fasolą. Gotować jeszcze 10 min. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (tak, żeby pozostał jędrny). Odcedzić, dodać do zupy. Na talerzach zupę posypać świeżo startym parmezanem.
Minestrone można również przyrządzić z fasoli świeżej. Wówczas wystarczy kilka godzin moczenia, a jarzyny dodajemy do gotowanej fasoli po 15 min. Jeśli użyjemy fasoli z puszki, najpierw gotujemy jarzyny, fasolę dorzucamy do zupy na samym końcu.
Zupa Tom Yang Gung
Bardzo wyrazista zupa rodem z Dalekiego Wschodu. Rybny charakter jest nieco przytłumiony ostrą papryczką chilli i grzybami,. Połączenie to daje oryginalny orientalny smak.
Składniki: ( czas przygotowania 30 min, porcja dla 4 osób)
1,5 l rosołu drobiowego lub wrzątek
3 kostki rosołowe (można użyć mniej )
1 czubata łyżka pasty rybnej, najlepiej pasty krewetkowej )
mały kawałek startego imbiru
1 odrobina starej skórki z cytryny
3 małe drobno posiekane papryczki chilli ( b. ostre można pominąć )
1 łyżeczka cukru
150 g pokrojonych w paski boczniaków lub drobnych pieczarek
0,5 kg krewetek (mogą być mrożone, jednak należy je wówczas rozmrozić )
5 pociętych dymek
kolendra do podania (do ozdoby)
Przygotowanie:
W garnku zagotować bulion z pastą rybną ( lub pastą z krewetek) oraz startym imbirem, skórką cytryny, posiekanymi drobno papryczkami. Dodać cukier i rozdrobnione boczniaki ( lub pieczarki ) i gotować jeszcze kilka minut na wolnym ogniu. Następnie dodać dymki i krewetki po czym gotować kilka minut, aż będą ugotowane lecz wciąż jędrne. Zupę podawać udekorowaną liśćmi kolendry.
Zupa Ziemniaczana
Prosta w przygotowaniu zupa ekspresowa a przy tym smaczna i pożywna, można do niej dodać praktycznie wszystko..
Produkty ( dla 4 osób ), czas przygotowania 0,5 godz.
5-6 ziemniaków
1 marchewka
ok. 1 litr wywaru z wędzonki (może być z boczku lub kiełbasy )
kawałeczek boczku
1 mała laska kiełbasy
1 duża cebula
1 liść laurowy
2-3 ziela angielskie
1 przeciśnięty ząbek czosnku
majeranek
sól, pieprz
papryka słodka w proszku
200 ml śmietany
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w 2 cm kostkę, marchewkę w plastry i wrzucić do wędzonki (może być też bulion). Dodać przeciśnięty czosnek, liść laurowy i ziela angielskie i gotować do miękkości. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na odrobinie oliwy. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i również podsmażyć. Dodać do ugotowanych ziemniaków razem z cebulką. Chwilkę pogotować, doprawić, dodać majeranek. Zaprawić śmietaną.
Zupa Szczawiowa
Najlepiej smakuje przygotowana ze świeżego, własnoręcznie zerwanego szczawiu. Świetna w roli pierwszego dania, gdyż wyostrza apetyt. Doskonała z dodatkiem ugotowanego jaja. Po prostu pyszna polska zupa.
Produkty ( dla 4 osób ), czas przygotowania ok. 1 godz.
szczaw ( świeży lub ze słoika)
kura rosołowa
włoszczyzna
śmietana kremówka
jaja ugotowane na twardo
sól
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj bulion wykorzystując kurę i włoszczyznę. Dodaj połowę pokrojonych w kostkę ziemniaków. Kiedy zmiękną, dodaj szczaw świeży i po paru minutach gotowania zmiksuj. Dodaj resztę ziemniaków. Gotuj kilka minut i dodaj śmietankę. Przypraw pieprzem. Podawaj z jajem.