Rosół z kluskami z wątroby
Wspaniały rosół z kluseczkami z wątroby, kto raz spróbuje będzie jego miłośnikiem, podawany z dużą porcja zieleniny daje niepowtarzalny smak.
(Produkty na 4 porcje, czas przygotowania 15 min. + czas gotowania rosołu)
Składniki:
1 cebula
pęczek pietruszki
łyżka masła
100 g mąki
1 jajo
100 g mielonej wątroby
majeranek, pieprzy sól, gałka muszkatołowa
1 l dobrego rosołu
Przygotowanie:
1. Obraną cebulę i pietruszkę pokroić drobno, dusić na maśle pod przykryciem 5 minut.
2. Mąkę przesiać, dodać jajo, wątrobę oraz trochę wody. Zagnieść ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta na kluski kładzione). Dodać duszoną cebulę i pietruszkę. Doprawić majerankiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3. Zagotować rosół, przetrzeć do niego ciasto za pomocą sita do klusek.
4. Gotować do wypłynięcia.
5. Podawać od razu po ugotowaniu. Ozdobić siekaną pietruszką.
Bulion z kury z cykorią
Zupa o wymownym, mocnym aromacie i smaku. Dobrze doprawiona pozwala nasycić i dusze i ciało. A przy tym prosta, lecz czasochłonna w przygotowaniu, idealna na 2-3 dni. Na pewno nie znudzi się następnego dnia i później.
(Produkty na 8 osób, czas przygotowania ponad 2-2,5 godziny)
Składniki:
1 kura,
pęczek włoszczyzny,
liść laurowy,
4 goździki,
4 ziarna pieprzu czarnego,
4 ziarna ziela angielskiego,
2 cykorie,
2 pomidory,
1 żółtko,
6 łyżek śmietanki kremówki,
łyżka kwaśnej śmietany,
40 g maki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
1. Umytą kurę wraz z przyprawami zagotować w 1 i 1/4 l wody. Dodać grubo pokrojona włoszczyznę i gotować do miękkości (ok. 90 min).
2. Kurę wyjąć, obrać ze skory i wyluzować. Mięso pokroić w kostkę.
3. Rosół przecedzić. Mąkę wymieszać dokładnie z niewielka ilością wody, połączyć z rosołem.
4. Z cykorii usunąć gorzki koniec, pokroić ją w talarki, dodać do zupy, gotować ok. 5 min
5. Dodać mięso i obrane ze skóry, pokrojone pomidory. Żółtko roztrzepać z 5 łyżkami śmietanki, wymieszać z zupą. Pozostałą śmietankę wymieszać ze śmietaną. Wyłożyć na powierzchnie zupy w wazie lub na talerzu, nie mieszając.
Zupa z brokułów
Aksamitny smak zupy kremowej to właśnie to, delikatna woń brokułów i muśnięcie śmietany z gałązką jarmużu sprawią, że Podopieczny przypomni sobie obiady u swoich rodziców.
(Produkty dla 6 osób, czas przygotowania 40 min.)
Składniki:
1,5 kg brokułów
125g mielonego chudego mięsa wołowego(tatar)
125g metki wieprzowej
kostka rosołu wołowego
łyżka nasion kopru
łyżka musztardy
łyżeczka soli
łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
czerstwa bułeczka
1 całe jajko
1 żółtko
2 trójkątne serki topione
2 łyżki mleka
jarmuż i śmietana do dekoracji
Przygotowanie:
1. Umyte brokuły gotować 25 minut w litrze osolonej wody razem z kostką rosołową. Ugotowane warzywa odcedzić, wywar odstawić.
2. Mięso, metkę, koper, musztardę, sól, pieprz, namoczoną i odciśniętą bułkę i jajko, zmiksować
3. Z ciasta mięsnego uformować wilgotnymi dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego i ugotować w wywarze.
4. Po wyjęciu klusek mięsnych wywar przecedzić i rozpuścić w nim serki topione. Garnek zestawić z ognia.
5. Żółtko roztrzepać z mlekiem i wlać do zupy. Dodać sól i pieprz do smaku. Włożyć brokuły i kluski mięsne. Podgrzać. Nie gotować!!
6. Udekorować odrobiną śmietany i gałązka jarmużu.
Kartoflanka berlińska
Syta, pożywna zupa wymagająca dokładnego przyrządzenia i odrobiny zaangażowania. Potrafi przysłowiowo „rozpływać się w ustach”. Posiada specyficzny kremowy smak z nutą majeranku. Pływające grzanki i soczysta pietruszka zachęcają do jedzenia….
(Produkty na 8 porcji, czas przygotowania 0,5-1 godziny)
Składniki:
800 g obranych mącznych ziemniaków
mała marchewka
mała pietruszka
kawałek selera i pora
1 cebula
1,5 l bulionu mięsnego
120 g śmietanki 30%
100 g boczku surowego, wędzonego
4 kromki jasnego, pozbawionego skórki, podsuszonego pieczywa – na grzanki
3 łyżki masła do smażenia
1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz – do smaku
posiekana natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
1. Obrane ziemniaki pokroić w średnią kostkę. W garnku rozgrzać masło. Wrzucić do niego pokrojone w drobna kostkę cebulę, marchew, pietruszkę, selera i pora. Krótko poddusić, aż cebula się zeszkli. Dodać ziemniaki, poddusić 3 minuty razem, a następnie zalać litrem bulionu. Doprawić majerankiem, pieprzem i szczyptą soli. Dusić 20 minut.
2. Zestawić garnek z palnika, powoli, mieszając wlać śmietanę i zmiksować zupę na krem blendera lub malaksera. Miksując dolać pozostałą część bulionu do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli nadal będzie zbyt gęsta dolać odrobinkę wody.
3. Po przygotowaniu zupy czas na grzanki. Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną, dużą patelnię (jeśli nie jest mocno tłusty przyda się odrobina masła lub oliwy). Gdy puści tłuszcz, ale zanim zdąży się zrumienić, dodać na patelnię pieczywo pokrojone w kostki i smażyć razem z boczkiem do ładnego zrumienienia.
4. Krem podawać z przygotowanymi grzankami. Z wierzchu posypać posiekaną natką pietruszki.