Ewa Koźniewska w swojej książce „Kuchnia Niemiecka„ pisze :
„Stwórca każąc człowiekowi jeść, aby mógł żyć, na zachętę dał mu apetyt, a za nagrodę – przyjemność „pisał w swojej słynnej „Fizjologii smaku„ A. Brillant – Savarin.
Niemcy są znani z dobrego apetytu, nic więc dziwnego, że stworzyli kuchnię, która potrafi dostarczyć wiele przyjemności.
Gwoli prawdy trzeba dodać, że obfitość i wbrew potocznym sądom – zaskakująca różnorodność, a nawet wyrafinowanie niemieckiej kuchni jest zasługą nie tylko niemieckiego apetytu. Kuchnia ta, w większym niż gdzie indziej stopniu, jest produktem historii tego kraju, jego położenia i otwartości na zewnętrzne wpływy.„
Co ukształtowało kuchnię niemiecką?
Niemcy to olbrzymi kraj leżący na skrzyżowaniu dróg handlowych z Europy Zachodniej na Wschód i z Południa na Północ. Kraj w którym znajdują się różne regiony bardzo różniące się klimatycznie. Do dzisiaj zachował się podział kuchni niemieckiej na trzy obszary:
– północny z kuchnią zimnego klimatu, ciężką i wysokokaloryczną
– środkowy od Saksonii po Westfalię odznaczający się bogatymi i różnorodnymi potrawami
– południowy z kuchnią lekką i przyjemną, jak mozelskie wino
Na kształtowanie się kuchni niemieckiej miały wpływ kuchnie innych narodów. Bardzo duży wpływ miała bezpośrednia bliskość Francji na zachodzie kraju, Włochy odcisnęły swoje kulinarne piętno na południu, na północy Skandynawowie, a na wschodzie Polacy, Czesi, Ukraińcy i Rosjanie.
Nie mniej podstawową rolę w kuchni Niemiec odegrało przywiązanie do własnych upodobań i tradycji. Przytulność i swojskość „ Gemutlichkeit „ ukształtowały typowe niemieckie dania, które do dnia dzisiejszego stanowią główne menu w licznych restauracjach, zajazdach, kawiarniach w całym kraju.
Filary kuchni niemieckiej.
Podstawowym filarem kuchni w Niemczech jest mięso w najróżniejszej postaci. Niemcy jedzą każde mięso: cielęcinę, wołowinę, baraninę, dziczyznę, drób, króliki i przede wszystkim wszędobylską wieprzowinę, na wiele różnych sposobów. Niezliczone odmiany kiełbasek, steków, rumsztyków, gulaszy, klopsów, sznycli, pieczeni i wielu innych potraw, niepodzielnie królują na stołach naszych sąsiadów. Obfite potrawy wzbogacone najrozmaitszymi przyprawami, ziołami, warzywami, kluskami, plackami, z dużą ilością grochu, fasoli, suszonych owoców i nieodzownego piwa i wina , stanowią codzienny plan dnia każdego Niemca.
Obfitość potraw między innymi zawdzięczają baronowi Fridrichowi von Holstein, który dla oszczędności czasu poświęcanego na jedzenie, nakazał aby na jednym talerzu zmieścić jak najwięcej dań i dodatków. Tak ponoć narodził się sznycel holsztyński będący inspiracją dla wielu potraw na całym świecie.
Niemcy uwielbiają gęś. Potocznie mówi się, że jedna gęś to za dużo dla jednej osoby i za mało dla dwóch. Za czołowy przysmak uchodzi pierś gęsi meklemburskiej oraz czernina przygotowana z krwi gęsi i suszonych owoców.
Inną typową potrawą jest „ Eintopfgericht„ , czyli potrawa jednogarnkowa.Wbrew wielu opiniom nie jest to wcale świadectwo ubóstwa kuchni niemieckiej, a raczej niemieckiej gospodarności ponieważ takie potrawy „ Eintopf „posiadają wielkie walory smakowe.
Niepodzielną gwiazdą u Niemców jest kapusta, a zwłaszcza kiszona. Występuje jako danie główne i dodatek w niezliczonych potrawach. Łączy ją się z różnymi mięsami, kluskami, warzywami a nawet z nietypowymi owocami cytrusowymi. Kucharze niemieccy non stop znajdują jej coraz to nowsze zastosowanie w potrawach zasadniczych i przekąskach.
Obecny przy każdym posiłku jest chleb. W Niemczech produkuje się ponad 200 różnych gatunków chleba. Do dnia dzisiejszego wiele gospodyń na wsiach, piecze własny chleb wg swojej rodzinnej receptury.
Posiłek niemiecki zazwyczaj kończy się słodkim deserem. Najczęściej są to różne ciasta i desery gorące (suflet twarogowy) lub desery zimne.Typowe niemieckie ciasta to różnorodne figurki, całe sceny rodzajowe i domki z piernika, marcepanu, lukru i galaretek. Spotyka się liczne rodzaje tortów i ciast kremowych. Niemcy słyną z pomysłowych wypieków z okazji świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy.
Potrawy kuchni niemieckiej są zazwyczaj tłuste, pożywne i podawane w obfitych ilościach. Na pewno są przeciwieństwem lekkich, pełnych finezji potraw francuskich, ale odpowiadają gustom Niemców, którzy lubią do tych potraw (szczególnie na południu) spożywać duże ilości piwa.
Z mięs króluje wieprzowina i wszystko z niej jest wykorzystywane. Niemcy słyną z doskonałych salcesonów (Presskopf), berlińskich golonek z puree ziemniaczanym, szynki westfalskiej, kiełbasy brunszwickiej, pysznej pasztetowej (Leberwurst), białej kiełbasy (Weisswurst) smażonej z cebulką.
Stałym dodatkiem do mięs są ziemniaki, a czasami tylko, zastępują je knedle z bułki, mąki lub kaszy manny.
Kuchnia niemiecka w pracy opiekunki.
Kuchnia niemiecka to wspaniała kuchnia dająca dużo satysfakcji z jedzenia i posiadająca wyśmienite walory smakowe. Posiada własny charakter i uroczy klimat. Przebywając w Niemczech warto ją poznać i nasycić dusze i ciało.
Podejmując prace jako opiekun osoby starszej należy mieć na uwadze, z jednej strony zalecenia dietetyczne dla osoby podopiecznej, z drugiej strony zwyczaje żywieniowe panujące w rejonie przebywania. Będzie to wspaniała okazja do zapoznania się z nowymi potrawami i pozwoli nam zbliżyć się kulturowo do Podopiecznego i jego rodziny.