Sałatka szopska
Prosta sałatka, która można wykonać w kwadrans. Można ja robić z różnych składników (warzyw), dodając nawet zwykły półtłusty lub chudy twaróg.
(Produkty na 2-3 porcje, czas przygotowania 15 min.)
Składniki:
4 małe pomidory lub 3 większe
1 zielony ogórek
1 papryka zielona
1 cebula
kostka bułgarskiego sera szopskiego lub zwykłego sera typu feta ok. 200 g, ewent. zwykły twaróg
oliwa z oliwek
ocet winny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, ogórka obierać, paprykę umyć. Pomidory pokroić na większe kawałki, ogórka i paprykę w kostkę. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Wszystkie warzywa przełożyć do miski i wymieszać. Dodać odrobinę oliwy, octu, soli (nie za dużo bo ser jest już słony !) oraz pieprzu. Wierzch pokryć serem, który wcześniej zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Gnocchi w sosie pomidorowym z serem mozarella
Błyskawiczna potrawa na bazie włoskich klusek gnocchi. Można je kupić w każdym większym markecie albo samemu przyrządzić (podobne do polskich kopytek). Dodatek sera mozzarella i ziół nadaje potrawie aromatu i delikatności.
(Produkty dla 3 osób, czas przygotowania 30 min.)
Składniki:
opakowanie klusek gnocchi 500g,
pomidory włoskie z puszki 400g
opakowanie (lekkiego) sera mozzarella ok. 120 g
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 nieduża cebula – 50g,
ząbek czosnku,
bazylia (najlepiej świeża) lub zielona pietruszka,
przyprawy: oregano, odrobina cukru, cynamon, pieprz i sól.
Przygotowanie:
W głębokim rondelku rozgrzej oliwę, podsmaż cebulkę, czosnek, dodaj pomidory z puszki, rozgnieć widelcem lub zmiksuj blenderem, dodaj przyprawy: oregano, odrobinę cukru, szczyptę cynamonu, pieprz, sól. Całość gotuj jeszcze parę minut. Kluseczki gnocchi ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie dodaj je do sosu pomidorowego i całość dobrze wymieszaj. Przelej teraz całość do naczynia żaroodpornego, na wierzchu połóż pokrojony w plastry ser mozarella i zapiekaj w rozgrzanym piekarniku w 180 °C z włączonym termoobiegiem przez około 10 minut. Jeżeli chcesz skrócić czas przygotowania potrawy, możesz wrzucić pokrojony ser mozzarella do rondelka z kluseczkami w sosie i chwilę podgrzewać do momentu, aż ser zacznie się rozpuszczać. Na talerzu posyp świeżo posiekaną bazylią lub zieloną pietruszką.
Sałatka Grecka
Uniwersalna sałatka z serem feta i oliwkami. Posiada mocny, wyrazisty korzenny smak i charakterystyczny aromat. Popularna w krajach śródziemnomorskich, tam gdzie Niemcy zazwyczaj plażują się w upalne lato. Niezaprzeczalnym atutem jest to, że każdy ją zna i prawie każdy ja lubi (z oliwkami lub bez).
(Produkty dla 4 osób, czas przygotowania 30 min.)
Składniki:
2 pomidory
1 ogórek
10 dag sera feta (może być twaróg)
1 sałata
15 czarnych (zielonych) oliwek
Sos:
0,5 szklanki oleju lub oliwy
1-2mząbki czosnku
sól
pieprz
0,5 łyżeczki octu winnego
1 łyżka posiekanych świeżych ziół (wedle uznania)
Przygotowanie:
Warzywa pokrój na dość duże kawałki, ser w kostkę. Sałatę opłucz i osusz, porwij palcami, oliwki osącz. Na talerzu ułóż sałatę, na niej warzywa, oliwki i ser. W słoiczku wymieszaj składniki sosu i polej sałatkę. Podawaj od razu, najlepiej z białym pieczywem i szklaneczką zimnego wina. Sałatka może być dodatkiem do obiadu lub samodzielnym daniem na kolację.
Sałatka Gyros
Pyszna i treściwa sałatka, fantastycznie prezentująca się w szklanych naczyniach. Aż chce się jeść. Podsmażone mięso z kurczaka z chrupiącymi warzywami i aksamitnymi sosami to prawdziwy grecki klimat.
(Produkty dla 4-6 osób, czas przygotowania 40-60 minut)
Składniki:
1 główka kapusty pekińskiej
4 filety z kurczaka
2 cebule
1 słoik ogórków konserwowych
1 puszka kukurydzy
przyprawa Gyros ( słodka papryka, kolendra, kminek, chilli, czosnek, cebula, oregano, gałka muszkatołowa, gorczyca, kozieradka, rozmaryn , pieprz, cynamon…. lepiej kupić gotową ! )
keczup
majonez
Przygotowanie:
Filety podsmażamy na patelni. Gdy już będą lekko zarumienione podsypujemy przyprawą Gyros. Kapustę kroimy (szatkujemy). Ogórki siekamy (ale nie za drobno). Kukurydzę odsączamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Najlepiej jest układać gyros w szklanym naczyniu, by widać było warstwy. Warstwy układamy następująco (od spodu): -mięso -keczup -ogórki -cebula -kukurydza -majonez -keczup -kapusta Wierzchnią warstwę, czyli kapustę, można udekorować majonezem i keczupem.
Kolacja piemoncka
Skromna potrawa rodem z Turynu, prosta i nie skomplikowana a przy tym smaczna i treściwa.
(Produkty na 3-4 porcje, czas przygotowania 40 min.)
Składniki:
Makaron ok. 500 g
4 kromki chleba na grzanki
6 łyżek masła
4 małe cebulki
10 podgrzybków
300 ml przecieru pomidorowego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Odciąć skórkę z kromek i pokroić kromki na drobne grzanki, zrumienić na łyżce masła, odstawić. Na patelni rozgrzać 4 łyżki masła, dodać posiekaną bardzo drobno cebulkę i zeszklić ją. Oczyszczone grzyby pokroić w plasterki i dodać na patelnię. Posolić i popieprzyć całość, tak aby grzyby puściły sok. Dusić ok. 5 min.
Wlać przecier pomidorowy na patelnię. Doprowadzić do wrzenia i ponownie dusić na małym ogniu ok. 20 min. aż sos zgęstnieje.
Na koniec rozjaśnić sos łyżką masła i zdjąć z ognia.
Ugotowany makaron wymieszać dokładnie z sosem na patelni, przełożyć na talerz i posypać chrupiącymi grzankami.