Karmienie osób starszych i leżących wymaga od Opiekuna uwagi i skupienia. Bardzo łatwo nie zauważyć, że Podopieczny ma trudności z pogryzieniem kęsów, przełykaniem i może zakrztusić się pokarmem. Dlatego zwracajmy szczególną uwagę na niego podczas karmienia, nie ponaglajmy, nie stresujmy, nie wymuszajmy. Jeżeli jest taka możliwość, asystujmy non stop podczas spożywania posiłku przez Podopiecznego.
Zasady karmienia osób starszych.
Należy stworzyć osobie starszej możliwość jedzenia przy stole. Gdy tylko sytuacja zdrowotna pozwala, zawsze mobilizujmy go aby zasiadł do stołu razem, zachowywał normalna pozycję i miał towarzystwo. To spowoduje, że jego szara codzienność nabierze kolorów życia.
Gdy podopieczny ma braki w uzębieniu pamiętajmy o dokładnym rozdrabnianiu pożywienia tak, aby nie wystąpiła z biegiem czasu niechęć do jedzenia. Przecierajmy i rozdrabniajmy na tarce, urozmaicajmy widok potraw oraz zawsze starajmy się podawać ciepłe posiłki. Im bardziej ” przyjemne dla oka ” tym większa chęć spożywania. Można podawać w ulubionej miseczce lub talerzu, przybrać bazylią, koperkiem, pietruszką, dodać wymyślnie pokrojoną marchewkę albo inne warzywo. Przetarte potrawy mają mdły smak i nieatrakcyjny wygląd, wszelkie papki są mało apetyczne, dlatego musimy dołożyć starań aby je urozmaicić, udekorować.
Opiekunka musi wykazać się sprytem i chęciami, przydatne będą w tym wypadku poniższe linki:
http://stylowi.pl/eMeSka/843111/dekorowanie-potraw-warzywami/strona/1
https://fooder.pl/etykiety/dekorowanie-potraw
https://smaker.pl/polecane/dekorowanie-potraw-w-galarecie
Bez wody człowiek staje się słaby, taki bez sił, ma znacznie obniżoną sprawnością fizyczną. Taka osoba nie chce się ruszać, wyjść na spacer i nie jest towarzyska. Dlatego musimy podawać seniorom duże ilości napojów, nawet małymi łyczkami co chwila, aby odpowiednio nawodnić jego organizm. Osoby starsze z powodu niechęci poruszania się i trudności w rozbieraniu się, często świadomie nie piją aby ograniczyć wizyty w WC. Musimy zwalczać takie przyzwyczajenia i stale mobilizować je do częstego picia napojów nawet „co chwilkę„.
Zasady karmienia osób leżących lub niesamodzielnych:
- Ułóż pacjenta w pozycji siedzącej. Nigdy nie należy karmić w pozycji leżącej, gdyż
grozi to zakrztuszeniem! - Jeśli pacjent jest w stanie jeść samodzielnie, z niewielką pomocą, nie wyręczaj go,
„żeby było szybciej”. Możesz pomóc mu w trzymaniu sztućców i poprowadzić jego
rękę tak, by łyżką trafił do ust. - Jeśli stan pacjenta wymaga, żebyś go nakarmił, rób to tak, żeby nie czuł się traktowany, jak małe dziecko.
- Nakładaj na łyżkę/widelec małe, łatwe do połknięcia porcje.
- Obserwuj, kiedy przeżuwa lub połyka pokarm – jeśli jest taka potrzeba np. występują problemy z gryzieniem i przełykaniem należy rozdrobnić pokarm (forma przecieranki).
- Nie uderzaj sztućcami o zęby – u osób z demencją może to wywołać odruch zaciskania szczęki.
- Jeśli pacjent nie chce otworzyć ust, lekko dotknij czubkiem łyżki. Nie napieraj!
W przypadkach gdy lekarz zaleci karmienie podopiecznego przez sondę żołądkową.
1. Należy pamiętać o dokładnym zmiksowaniu pożywienia.
2. Podawaniu jednorazowo 200-300 ml pokarmu o temperaturze 36-37 stopni Celsjusza.
3. Ułożeniu pacjenta w pozycji wysokiej lub pół-wysokiej.
4. Podawania na początku oraz na końcu partii ciepłego płynu np.: herbaty 10-20 ml.
5. Pozostawieniu pacjenta w pozycji wysokiej jeszcze ok. 1 godziny po jedzeniu.
Za pomocą sondy karmimy Podopiecznego 5-6 razy w ciągu dnia. Sama sonda powinna być co 6 tygodni wymieniana. Wymiana sondy i jej założeniem zajmuje się zawsze fachowy personel medyczny dochodzący do domu Podopiecznego.
Karmienie osoby leżącej
Wykorzystano materiał SZPITAL NA WYSPIE . Praktyczny poradnik opieki nad przewlekle chorym zrealizowany w ramach projektu “Poprawa ochrony zdrowia osób starszych, niesamodzielnych i przewlekle chorych z Żar, Lubska i pozostałego obszaru południowej części woj. Lubuskiego” dofinansowanego z Mechanizmu Finansowego EOG oraz Norweskiego Mechanizmu Finansowego 2009-2014