Stosując się do poniższych wskazówek, zwiększasz szansę na długie i zdrowe życie:
-
- Jedz smacznie i zdrowo stosując urozmaiconą dietę,
- Staraj się wybierać głownie żywność pochodzenia roślinnego,
- Zbilansowana niskotłuszczowa dieta bogata w błonnik, owoce, warzywa zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i innych,
- Ciesz się zdrowiem spożywając co najmniej 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców dziennie Warzywa i owoce dostarczają wielu składników odżywczych, a także związków fitochemicznych co przyczynia się do sytości i zmniejsza łaknienie,
- Owoce i warzywa zawierają wiele witamin i zazwyczaj niewiele kalorii,
- Zdrowe produkty to również nasiona roślin strączkowych takich jak soczewica, ciecierzyca i fasola a także orzechy,
- Wybieraj produkty pełnoziarniste (chleb, makaron, ryż, mąka) żywność z pełnego ziarna, która jest bardzo sycąca i zawiera więcej składników odżywczych niż produkty z białej mąki,
- Błonnik pochodzący z pełnego ziarna zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, dyslipidemii, raka jelita grubego oraz chorób układu krążenia,
- Codziennie pij mleko i jedz produkty mleczne takie jak jogurty, sery (dostarczają one łatwo przyswajalne białka, witaminę B2 i wapń),
- Spożywaj ryby raz lub dwa razy w tygodniu (ryby morskie dostarczają jodu, a tłuste ryby ważnych kwasów tłuszczowych),
- Jeśli jesz mięso, to ogranicz spożywanie od 300 do 600 gram tygodniowo
- Pij około 1,5 litra wody dziennie (spożywanie słodkich soków, napojów dostarcza zbędnych kalorii i prawie żadnych składników odżywczych wręcz sprzyja otyłości i cukrzycy,
- Unikaj alkoholu, który przyczynia się do rozwoju nowotworów,
- Gotuj warzywa tak krótko jak to możliwe – zbyt długie gotowanie pozbawia ich wartości odżywczych i witamin i smaku,
- Unikaj przypalania żywności oraz smażenia na głębokim tłuszczu.
“Zdrowie jest najcenniejszą zdobyczą, a zadowolenie największym bogactwem.”
Budda Siakjamuni